skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę ziemniaczaną z roślinami strączkowymi, potrzebujemy: bulionu warzywnego lub wody, ziemniaków, marchwi, cebuli, fasoli (mam mieszankę fasoli), oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i cebulę. Opłucz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę.
Krok 3:
Pokrój marchewki na małe kawałki. Możesz również zetrzeć marchewki.
Krok 4:
Spłucz fasolę poprzedniej nocy, posortuj, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do spęcznienia.
Krok 5:
Odcedź spuchniętą fasolę. Ponownie spłucz fasolę.
Krok 6:
Wlej bulion do garnka, włóż fasolę i całą cebulę.
Krok 7:
Umieść garnek na kuchence, zagotuj bulion i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, aż fasola się ugotuje.
Krok 8:
Włóż ziemniaki do garnka i gotuj razem z fasolą przez kolejne 10 minut.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim marchewki przez około 4 minuty, aż będą miękkie.
Krok 10:
Przenieś smażone marchewki na patelnię. Wszystko wymieszać.
Krok 11:
Sól, pieprz zupę i gotuj przez około 5 minut.
Krok 12:
Na koniec wyjmij żarówkę. Przykryj patelnię i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut.
możesz przyspieszyć proces gotowania zupy co najmniej dwa razy, jeśli używasz nie suchej, ale fasoli w puszkach. Lepiej jest dodać go do zupy wraz z marchewką, jeśli nie chcesz, aby był bardzo ugotowany i stracił swój kształt. Jeśli ten moment nie jest ważny, włóż go do bulionu wraz z cebulą i ziemniakami. Gotuj, aż ziemniaki się ugotują, a następnie dodaj smażoną marchewkę.
do tej zupy dodałam całą cebulę. Ale zwykle robią smażoną marchewkę z drobno posiekaną cebulą. Więc zupa jest gęstsza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal / 100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g