Zupa ziemniaczana z roślinami strączkowymi

zupa zawiera dużo fasoli i ziemniaków, więc jest obfita bez mięsa. Mój bulion zabarwił się na brązowo z powodu czerwonej i brązowej fasoli. Jeśli chcesz klarowny bulion, możesz użyć tylko białej fasoli lub osobno ugotować fasolę w wodzie do miękkości. Następnie spuść wodę, spłucz fasolę. I włóż go do bulionu wraz z ziemniakami. Oprócz lub zamiast fasoli do zupy można dodać dowolne rośliny strączkowe: groszek, soczewicę, ciecierzycę. Ale w tym przypadku spójrz na cechy przetwarzania i gotowania wybranych roślin strączkowych, aby określić, w którym momencie dodać je do zupy i ile gotować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 69 % 9 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę ziemniaczaną z roślinami strączkowymi, potrzebujemy: bulionu warzywnego lub wody, ziemniaków, marchwi, cebuli, fasoli (mam mieszankę fasoli), oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i cebulę. Opłucz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki na małe kawałki. Możesz również zetrzeć marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spłucz fasolę poprzedniej nocy, posortuj, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do spęcznienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź spuchniętą fasolę. Ponownie spłucz fasolę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej bulion do garnka, włóż fasolę i całą cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść garnek na kuchence, zagotuj bulion i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, aż fasola się ugotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ziemniaki do garnka i gotuj razem z fasolą przez kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim marchewki przez około 4 minuty, aż będą miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś smażone marchewki na patelnię. Wszystko wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól, pieprz zupę i gotuj przez około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec wyjmij żarówkę. Przykryj patelnię i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut.

możesz przyspieszyć proces gotowania zupy co najmniej dwa razy, jeśli używasz nie suchej, ale fasoli w puszkach. Lepiej jest dodać go do zupy wraz z marchewką, jeśli nie chcesz, aby był bardzo ugotowany i stracił swój kształt. Jeśli ten moment nie jest ważny, włóż go do bulionu wraz z cebulą i ziemniakami. Gotuj, aż ziemniaki się ugotują, a następnie dodaj smażoną marchewkę.

do tej zupy dodałam całą cebulę. Ale zwykle robią smażoną marchewkę z drobno posiekaną cebulą. Więc zupa jest gęstsza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal / 100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy