Polska zupa Żurek

nieporównywalnie smaczne, jasne, apetyczne, oryginalne, piękne! Zupa żurek w chlebie-Narodowa Polska zupa z wędzonkami i białymi kiełbaskami na zakwasie żytnim. Zakwas nadaje gotowemu daniu niesamowity aromat i aksamitny smak. Jasna uczta o niezapomnianym smaku!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 18 % 6 g
238 kcal
IG: 33 / 17 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować Polska zupę Żurek? Najpierw przygotuj zakwas. Będzie nalegać od trzech do pięciu dni. W sklepach czasami można znaleźć gotowy zakwas w sprzedaży, ale samodzielne przygotowanie go w domu nie będzie dla ciebie trudne. To zakwas sprawia, że rosół zupy jest aksamitny i niesamowicie smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W czystym słoiku umieść kromki chleba żytniego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę żytnią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i osusz ząbki czosnku. Za pomocą rękojeści noża zmiażdż nieobrane zęby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy do słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej schłodzoną przegotowaną wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj słoik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na około trzy do pięciu dni. W oryginalnym przepisie zakwas był przygotowywany przez pięć dni, zajęło mi to tylko trzy. Gotowy zakwas ma niesamowity bogaty aromat i kwaśny smak.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W procesie infuzji codziennie mieszaj mieszaninę w słoiku czystą łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odcedź gotowy dressing przez drobne sito. Resztki chleba i przypraw można poddać recyklingowi, nie będziemy ich już potrzebować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zakwas do polskiej zupy jest gotowy. Możesz natychmiast rozpocząć gotowanie Żurek lub usunąć zakwas w lodówce do przechowywania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zupy. Zupę można gotować na gotowym bulionie lub w zwykłej wodzie. Ugotuj jajka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wodę do garnka. W oryginalnym przepisie zaproponowano użycie 4-litrowej patelni na tę liczbę produktów, wolę zupy grubsze, więc zmniejszyłem ilość wody o 2 razy. Skupiasz się na swoich preferencjach smakowych i nalewasz tyle wody, ile uważasz za konieczne. Wyślij białe kiełbaski do wody. Umieść na kuchence na umiarkowanym ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W tym czasie obrane cebule pokrój w średniej wielkości kostkę i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż będą przezroczyste.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyślij cebulę do kiełbasek. Dodaj liść laurowy, losowo posiekany czosnek i suchy majeranek. Gotuj na średnim ogniu przez 10 do 15 minut (sprawdź na opakowaniu Czas gotowania białych kiełbasek).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj resztę żywności. Pokrój wędzoną kiełbasę i mostek na małe kawałki. Smażyć do miękkości.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij gotowe kiełbaski z patelni, ostudź i obierz.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wymieszaj zakwas, aby był gładki. Wlej go do rondla i ponownie wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyślij następnie smażoną wędzoną kiełbasę i mostek. Gotuj przez około 5-7 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj świeżą śmietanę do zupy i ponownie wymieszaj. Sól zupę do smaku i pieprz. Jeśli na powierzchni utworzyła się piana, Zbierz ją łyżką stołową. Trzymaj zupę na małym ogniu przez około minutę. Wyjmij patelnię z pieca i pozostaw na chwilę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pozostaje zebrać Żurek. Pokrój białe kiełbaski na dowolne kawałki. Wyślij do głębokiego talerza.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wlej trochę zupy i dodaj jajko, wcześniej obrane i pokrojone na pół lub ćwiartki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp świeżymi ziołami. Niesamowita zupa jest gotowa, możesz podać!

przechowuj gotową schłodzoną zupę w lodówce. Żurek jest szczególnie smaczny drugiego dnia.

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Suszone mięso - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy