skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować Polska zupę Żurek? Najpierw przygotuj zakwas. Będzie nalegać od trzech do pięciu dni. W sklepach czasami można znaleźć gotowy zakwas w sprzedaży, ale samodzielne przygotowanie go w domu nie będzie dla ciebie trudne. To zakwas sprawia, że rosół zupy jest aksamitny i niesamowicie smaczny.
Krok 2:
W czystym słoiku umieść kromki chleba żytniego.
Krok 3:
Dodaj mąkę żytnią.
Krok 4:
Opłucz i osusz ząbki czosnku. Za pomocą rękojeści noża zmiażdż nieobrane zęby.
Krok 5:
Wyślij czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy do słoika.
Krok 6:
Wlej schłodzoną przegotowaną wodę.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj słoik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na około trzy do pięciu dni. W oryginalnym przepisie zakwas był przygotowywany przez pięć dni, zajęło mi to tylko trzy. Gotowy zakwas ma niesamowity bogaty aromat i kwaśny smak.
Krok 9:
W procesie infuzji codziennie mieszaj mieszaninę w słoiku czystą łyżką.
Krok 10:
Odcedź gotowy dressing przez drobne sito. Resztki chleba i przypraw można poddać recyklingowi, nie będziemy ich już potrzebować.
Krok 11:
Zakwas do polskiej zupy jest gotowy. Możesz natychmiast rozpocząć gotowanie Żurek lub usunąć zakwas w lodówce do przechowywania.
Krok 12:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zupy. Zupę można gotować na gotowym bulionie lub w zwykłej wodzie. Ugotuj jajka.
Krok 13:
Wlej wodę do garnka. W oryginalnym przepisie zaproponowano użycie 4-litrowej patelni na tę liczbę produktów, wolę zupy grubsze, więc zmniejszyłem ilość wody o 2 razy. Skupiasz się na swoich preferencjach smakowych i nalewasz tyle wody, ile uważasz za konieczne. Wyślij białe kiełbaski do wody. Umieść na kuchence na umiarkowanym ogniu.
Krok 14:
W tym czasie obrane cebule pokrój w średniej wielkości kostkę i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż będą przezroczyste.
Krok 15:
Wyślij cebulę do kiełbasek. Dodaj liść laurowy, losowo posiekany czosnek i suchy majeranek. Gotuj na średnim ogniu przez 10 do 15 minut (sprawdź na opakowaniu Czas gotowania białych kiełbasek).
Krok 16:
Przygotuj resztę żywności. Pokrój wędzoną kiełbasę i mostek na małe kawałki. Smażyć do miękkości.
Krok 17:
Wyjmij gotowe kiełbaski z patelni, ostudź i obierz.
Krok 18:
Wymieszaj zakwas, aby był gładki. Wlej go do rondla i ponownie wymieszaj.
Krok 19:
Wyślij następnie smażoną wędzoną kiełbasę i mostek. Gotuj przez około 5-7 minut.
Krok 20:
Dodaj świeżą śmietanę do zupy i ponownie wymieszaj. Sól zupę do smaku i pieprz. Jeśli na powierzchni utworzyła się piana, Zbierz ją łyżką stołową. Trzymaj zupę na małym ogniu przez około minutę. Wyjmij patelnię z pieca i pozostaw na chwilę.
Krok 21:
Pozostaje zebrać Żurek. Pokrój białe kiełbaski na dowolne kawałki. Wyślij do głębokiego talerza.
Krok 22:
Wlej trochę zupy i dodaj jajko, wcześniej obrane i pokrojone na pół lub ćwiartki.
Krok 23:
Posyp świeżymi ziołami. Niesamowita zupa jest gotowa, możesz podać!
przechowuj gotową schłodzoną zupę w lodówce. Żurek jest szczególnie smaczny drugiego dnia.
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g