lody w solonym karmelu

oryginalny, niezwykły smak, apetyczny! Lody w solonym karmelu to ulubiona uczta wszystkich, przygotowywana w domu. Okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy, zdrowszy i bardziej naturalny niż zakupione lody. Solony Karmel sprawia, że lody są jeszcze bogatsze i smaczniejsze.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 54 % 28 g
węglowodany 40 % 21 g
347 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lody w solonym karmelu? Najpierw przygotuj sos karmelowy. Jak zrobić sos? Wlej 60 gramów cukru na patelnię z grubym dnem, umieść na średnim ogniu i zacznij podgrzewać. Okresowo mieszaj drewnianą łyżką, aż cukier granulowany zacznie się topić. Jak tylko to się stanie, przestań mieszać, potrząśnij patelnią z zawartością 2-3 razy w tym procesie, aż karmel stanie się bursztynowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 120 ml ciepłej śmietany do powstałego karmelu i delikatnie wymieszaj mieszaninę drewnianą szpatułką. Zawartość patelni będzie mocno bulgotać, więc musisz pracować bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Gotuj sos karmelowy, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Dodaj sól, delikatnie wymieszaj i pozostaw karmel do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz idź na lody. W rondlu lub rondlu połącz pozostałą ciężką śmietanę (300 ml) i cukier granulowany (25 g). Wymieszaj składniki. Umieść patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Ubij żółtka z pozostałym cukrem (25 gr) i odrobiną wanilii. Białka nie są używane w tym przepisie. Możesz z nich zrobić bezę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie w kilku seriach (co najmniej 3-4) wlej świeżo ubitą mieszankę żółtka do gorącej śmietany, za każdym razem mieszając całą zawartość rondla. Ponownie podpal patelnię z kremową mieszanką i ciągle mieszając gotuj przez kilka minut. Uwaga! Zawartość patelni w żadnym wypadku nie powinna się zagotować. Aby to zrobić, najlepiej użyć termometru kulinarnego, temperatura gotowej mieszanki powinna wynosić 85°C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź powstałą mieszaninę przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj miksturę z domowym solonym karmelem i ostudź. Aby to zrobić, przenieś lody do pojemnika i włóż do zamrażarki. Od czasu do czasu wyjmuj pojemnik i mieszaj jego zawartość — pomoże to uniknąć tworzenia kryształków lodu. W ten sposób doprowadź lody do pełnego ugotowania. Podawaj lody do stołu. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy