zupa z młodej fasoli

Lekki, zdrowy, dietetyczny, apetyczny! Zupa z młodej fasoli to prosty przepis na pierwsze danie z warzyw. Dzięki dodaniu różnych rodzajów kapusty i warzyw korzeniowych uzyskuje się piękny zielony kolor i bogaty warzywny smak. Zupa ma niską kaloryczność i jest odpowiednia dla osób na diecie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 65 % 11 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z młodą fasolą? Przygotuj jedzenie. Wskazałem liczbę składników na 3-litrową patelnię, proporcje i zestaw warzyw wybierz według własnego gustu, możesz dodać coś więcej lub mniej. W razie potrzeby zupę można ugotować na bulionie lub dodać mięso. Warzywa można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i oczyść warzywa korzeniowe. Cebulę, marchewkę i pasternak pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu na małym ogniu rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę, pasternak i smaż je, mieszając, przez 2-3 minuty. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolne warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małą kostkę, dodaj do warzyw na patelni, wymieszaj i wlej wodę, około 2 litrów. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 10 minut. Gotowość określ łyżką-ziemniaki można łatwo rozgnieść. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ziemniaków umyj brokuły i pokrój w małe różyczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do zupy brokuły, brukselkę, fasolę i groszek. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj świeże zioła, osusz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy. Wyłącz ogrzewanie. Gotową zupę pozostawić na 15-20 minut pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie podawaj zupę do stołu. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy