skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z młodą fasolą? Przygotuj jedzenie. Wskazałem liczbę składników na 3-litrową patelnię, proporcje i zestaw warzyw wybierz według własnego gustu, możesz dodać coś więcej lub mniej. W razie potrzeby zupę można ugotować na bulionie lub dodać mięso. Warzywa można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 2:
Dobrze umyj i oczyść warzywa korzeniowe. Cebulę, marchewkę i pasternak pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
W rondlu na małym ogniu rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę, pasternak i smaż je, mieszając, przez 2-3 minuty. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolne warzywa.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w małą kostkę, dodaj do warzyw na patelni, wymieszaj i wlej wodę, około 2 litrów. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 10 minut. Gotowość określ łyżką-ziemniaki można łatwo rozgnieść. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Podczas gotowania ziemniaków umyj brokuły i pokrój w małe różyczki.
Krok 6:
Dodaj do zupy brokuły, brukselkę, fasolę i groszek. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Krok 7:
Umyj świeże zioła, osusz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy. Wyłącz ogrzewanie. Gotową zupę pozostawić na 15-20 minut pod przykryciem.
Krok 8:
Następnie podawaj zupę do stołu. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g