tłuczone ziemniaki z smażoną cebulą i masłem

z prostych produktów, w pośpiechu, na każdym stole! Tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą i masłem to kompletne danie na co dzień lub dodatek do świątecznego stołu. Smażona cebula nadaje puree ziemniaczanym nowe nuty. Aromat takich ziemniaków pobudza apetyt. Okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 68 % 15 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz bardziej kremowego smaku, możesz nawet wziąć śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i dobrze spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój duże bulwy na 2-3 części. Małe można pozostawić bez cięcia. Przygotowane ziemniaki włożyć do garnka do gotowania i zalać wodą tak, aby wszystkie były pod wodą. Podpal i zagotuj. Dodaj sól.Następnie zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki do miękkości. Zajmie to 15-20 minut. Przebij ziemniaki nożem. Jeśli ziemniaki są miękkie, są gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj cebulę. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowaną posiekaną cebulę i smaż, mieszając, na złoty kolor, przez 3-5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ziemniaki się ugotują, spuść z nich gorącą wodę. Dodaj smażoną cebulę i masło do garnka. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej mleko, aż będzie gorące i wlej do ziemniaków. Kontynuuj ugniatanie ziemniaków za pomocą tłuczka, aż będą gładkie. Stopniowo ziemniaki wchłoną mleko. Jeśli lubisz bardziej płynne tłuczone ziemniaki, możesz dodać więcej mleka. Zgodnie z konsystencją skup się na swoim smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pyszne i aromatyczne tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą są gotowe! Będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania mięsnego lub rybnego. W razie potrzeby możesz posypać posiekanym koperkiem lub innymi zieleniami. Rozłóż tłuczone ziemniaki na przygotowanych talerzach i podawaj! Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy