golonka po bawarsku w piwie Schweinhacks

tradycyjny, bardzo sycący i niesamowicie pyszny! Jeśli kochasz wieprzowinę tak samo jak ja, koniecznie wypróbuj bawarską golonkę monachijską. Danie okazuje się oryginalne, Nie podobne do niczego, ale jest przygotowywane ze zwykłych produktów. Idealny na wakacje lub niedzielną kolację.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
152 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić golonkę po bawarsku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do przepisu można użyć zarówno ciemnego, jak i jasnego piwa. Wybierz świeżą, wysokiej jakości golonkę. Jeśli kupiłeś zamrożony, rozmroź go wcześniej, umieszczając go na dolnej półce lodówki. W razie potrzeby przypal golonkę, a następnie dokładnie umyj. Umieść udka wieprzowe w dużym rondlu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej piwo do wieprzowiny. Uzupełnij zimną wodą, aby całkowicie zakryła nogi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, czosnek i cebulę. Dobrze spłucz wszystkie warzywa, pietruszkę i łodygi selera. Pokrój wszystko na porcje i wyślij do nóg. Dodaj ziarna pieprzu. Umieść patelnię na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania tworzy się gęsta piana. Wyjmij go i Posol bulion do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz płomień, gotuj golonkę przez około dwie godziny na małym ogniu. Woda nie powinna bulgotać, to ważne!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania golonki zajmij się kapustą. Opłucz kapustę w czystej zimnej wodzie, wyciśnij. Zetrzyj jabłka na grubej tarce(w razie potrzeby usuń skórkę z jabłek). Obierz cebulę i czosnek. Miałem małą cebulę w magazynie,więc użyłem 3 małych cebul.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z wysokimi krawędziami rozpuść masło i dodaj łyżkę stołową warzyw. Podsmaż cebulę do miękkości. Wyślij kapustę, jabłka i drobno starty czosnek na patelnię. Wlej szampana lub białe wino. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką na umiarkowanym ogniu, aż kapusta będzie gotowa. Na koniec otwórz pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Jeśli nie masz słodkich jabłek, a kapusta jest zbyt kwaśna, dodaj szczyptę cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowaną golonkę na tacę lub płaski talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W głębokim małym pojemniku wymieszaj 50 ml. bulion piwny, 1 łyżka. L. bez szkiełka miodu, 1 łyżeczka. musztarda i szczypta soli. Posmaruj nogi wieprzowe ze wszystkich stron powstałą marynatą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na blasze do pieczenia ułożyć kapustę równą warstwą i ułożyć golonkę na wierzchu. Wyślij do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach na 20-40 minut. Czas pieczenia i temperatura zależą od możliwości piekarnika. Jeśli gotujesz golonkę po raz pierwszy, nie oddalaj się od piekarnika i okresowo sprawdzaj, czy mięso się pali.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy na udkach wieprzowych pojawi się chrupiąca skórka, danie jest gotowe!

duszoną kapustę można podawać bezpośrednio z patelni, a golonkę piecze się osobno w odpowiednim naczyniu do pieczenia. 

czas gotowania kapusty na patelni (krok 7) zależy od rodzaju kiszonej kapusty. Jeśli jest miękki, wystarczy go ugasić przez 30 minut. Jeśli jest chrupiący i twardy, pozostaw go na dłużej ( przez godzinę lub dłużej). 

zaoferuj kieliszek zimnego, pieniącego się piwa do aromatycznych nóżek i kapusty.


smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Szampan wytrawny - 64   kcal/100g
  • Szampan jest półsłodki - 88   kcal/100g
  • Szampan półwytrawny - 78   kcal/100g
  • Szampan - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy