skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić golonkę po bawarsku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do przepisu można użyć zarówno ciemnego, jak i jasnego piwa. Wybierz świeżą, wysokiej jakości golonkę. Jeśli kupiłeś zamrożony, rozmroź go wcześniej, umieszczając go na dolnej półce lodówki. W razie potrzeby przypal golonkę, a następnie dokładnie umyj. Umieść udka wieprzowe w dużym rondlu.
Krok 2:
Wlej piwo do wieprzowiny. Uzupełnij zimną wodą, aby całkowicie zakryła nogi.
Krok 3:
Obierz marchewki, czosnek i cebulę. Dobrze spłucz wszystkie warzywa, pietruszkę i łodygi selera. Pokrój wszystko na porcje i wyślij do nóg. Dodaj ziarna pieprzu. Umieść patelnię na dużym ogniu.
Krok 4:
Podczas gotowania tworzy się gęsta piana. Wyjmij go i Posol bulion do smaku.
Krok 5:
Zmniejsz płomień, gotuj golonkę przez około dwie godziny na małym ogniu. Woda nie powinna bulgotać, to ważne!
Krok 6:
Podczas gotowania golonki zajmij się kapustą. Opłucz kapustę w czystej zimnej wodzie, wyciśnij. Zetrzyj jabłka na grubej tarce(w razie potrzeby usuń skórkę z jabłek). Obierz cebulę i czosnek. Miałem małą cebulę w magazynie,więc użyłem 3 małych cebul.
Krok 7:
Na patelni z wysokimi krawędziami rozpuść masło i dodaj łyżkę stołową warzyw. Podsmaż cebulę do miękkości. Wyślij kapustę, jabłka i drobno starty czosnek na patelnię. Wlej szampana lub białe wino. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką na umiarkowanym ogniu, aż kapusta będzie gotowa. Na koniec otwórz pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Jeśli nie masz słodkich jabłek, a kapusta jest zbyt kwaśna, dodaj szczyptę cukru.
Krok 8:
Wyjmij gotowaną golonkę na tacę lub płaski talerz.
Krok 9:
W głębokim małym pojemniku wymieszaj 50 ml. bulion piwny, 1 łyżka. L. bez szkiełka miodu, 1 łyżeczka. musztarda i szczypta soli. Posmaruj nogi wieprzowe ze wszystkich stron powstałą marynatą.
Krok 10:
Na blasze do pieczenia ułożyć kapustę równą warstwą i ułożyć golonkę na wierzchu. Wyślij do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach na 20-40 minut. Czas pieczenia i temperatura zależą od możliwości piekarnika. Jeśli gotujesz golonkę po raz pierwszy, nie oddalaj się od piekarnika i okresowo sprawdzaj, czy mięso się pali.
Krok 11:
Gdy na udkach wieprzowych pojawi się chrupiąca skórka, danie jest gotowe!
duszoną kapustę można podawać bezpośrednio z patelni, a golonkę piecze się osobno w odpowiednim naczyniu do pieczenia.
czas gotowania kapusty na patelni (krok 7) zależy od rodzaju kiszonej kapusty. Jeśli jest miękki, wystarczy go ugasić przez 30 minut. Jeśli jest chrupiący i twardy, pozostaw go na dłużej ( przez godzinę lub dłużej).
zaoferuj kieliszek zimnego, pieniącego się piwa do aromatycznych nóżek i kapusty.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan jest półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g