kapuśniak ze świeżej kapusty w powolnej kuchence

bogate, pożywne i najsmaczniejsze! Kapuśniak ze świeżej kapusty w powolnej kuchence jest przygotowywany niezwykle prosto, każdy kucharz poradzi sobie z nimi. Taka zupa jest lubiana przez dorosłych i dzieci. Podawaj z kwaśną śmietaną i młodą zieloną cebulą!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 50 % 7 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty w powolnej kuchence? Przygotuj wszystko, co znajduje się na liście. Możesz wziąć kurczaka w całości lub użyć dowolnych jego części. Do przepisu użyłam zestawu do zupy-grzbiety kurczaka. Fasolę można wykluczyć z przepisu, ale dzięki niej gotowe danie okazuje się bardziej satysfakcjonujące i jasne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, ziemniaki i cebulę. Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie. Posiekaj cebulę i marchewkę w dowolny sposób. Pokroję cebulę w małe kostki i zetrę marchewkę na tarce z dużymi zębami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski i pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, spuść płyn z fasoli w puszkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce multicookera podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. W trybie "smażenia" doprowadzić do pożądanego stopnia pieczenia (5-10 minut wystarczy).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij ziemniaki, kurczaka pokrojonego na małe kawałki, fasolę i kapustę do smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz wszystko, dodaj ulubione przyprawy do smaku. Wlej gorącą wodę. Ile użyć wody? Jeśli chcesz uzyskać gęste pierwsze danie, dodaj wodę tak, aby pokrywała zawartość miski o 1-2 cm wyżej. Jeśli chcesz kapuśniak nie jest bardzo gęsty, wlej więcej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko. Zamknij pokrywę multicookera, ustaw tryb "duszenie" i pozostaw do całkowitego ugotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kapuśniak jest gotowy! Posyp świeżymi ziołami, mielonym pieprzem i podawaj!

każda Multicooker ma własną moc, dlatego czas gotowania może się różnić w zależności od urządzenia. 

jeśli używasz młodego kachana kapusty, należy go dodać do wszystkich składników 10-15 minut przed końcem gotowania, w przeciwnym razie kapusta może zamienić się w owsiankę. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy