skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty w powolnej kuchence? Przygotuj wszystko, co znajduje się na liście. Możesz wziąć kurczaka w całości lub użyć dowolnych jego części. Do przepisu użyłam zestawu do zupy-grzbiety kurczaka. Fasolę można wykluczyć z przepisu, ale dzięki niej gotowe danie okazuje się bardziej satysfakcjonujące i jasne.
Krok 2:
Obierz marchewki, ziemniaki i cebulę. Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie. Posiekaj cebulę i marchewkę w dowolny sposób. Pokroję cebulę w małe kostki i zetrę marchewkę na tarce z dużymi zębami.
Krok 3:
Posiekaj kapustę w cienkie paski i pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, spuść płyn z fasoli w puszkach.
Krok 4:
W misce multicookera podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. W trybie "smażenia" doprowadzić do pożądanego stopnia pieczenia (5-10 minut wystarczy).
Krok 5:
Wyślij ziemniaki, kurczaka pokrojonego na małe kawałki, fasolę i kapustę do smażenia.
Krok 6:
Sól, pieprz wszystko, dodaj ulubione przyprawy do smaku. Wlej gorącą wodę. Ile użyć wody? Jeśli chcesz uzyskać gęste pierwsze danie, dodaj wodę tak, aby pokrywała zawartość miski o 1-2 cm wyżej. Jeśli chcesz kapuśniak nie jest bardzo gęsty, wlej więcej wody.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko. Zamknij pokrywę multicookera, ustaw tryb "duszenie" i pozostaw do całkowitego ugotowania.
Krok 8:
Kapuśniak jest gotowy! Posyp świeżymi ziołami, mielonym pieprzem i podawaj!
każda Multicooker ma własną moc, dlatego czas gotowania może się różnić w zależności od urządzenia.
jeśli używasz młodego kachana kapusty, należy go dodać do wszystkich składników 10-15 minut przed końcem gotowania, w przeciwnym razie kapusta może zamienić się w owsiankę.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g