skład / składniki
metoda gotowania
połączenie ziemniaków i mielonego mięsa można nazwać idealnym. Jak przygotować pyszną zapiekankę ziemniaczaną za pomocą multicookera? Tak, nawet jeśli nie ma piekarnika, zapiekanki z pewnością będą w menu! :)
więc proces gotowania:
1. Obierz cebulę z łuski,a następnie drobno posiekaj.
2. Na małej patelni wlej olej roślinny i dobrze go podgrzej. Ogień jest średni. Gdy olej jest wystarczająco gorący, włóż do niego posiekaną cebulę, smaż ją, aż będzie przezroczysta, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu.
3. Na patelni dodaj mięso mielone do cebuli, doprowadź do ugotowania, często mieszając. Posolić, posypać suchymi przyprawami odpowiednimi do dań mięsnych i ponownie wymieszać. Zdejmij patelnię z ognia.
4. Umyj ziemniaki, a następnie obierz je i pokrój na połówki. Jeśli ziemniaki są duże, możesz je pokroić na mniejsze. Zalej pokrojone ziemniaki wodą w średniej wielkości rondlu, który ustawisz na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki do miękkości. W tym procesie usuń pianę, dodaj sól.
5. Z patelni z gotowymi ziemniakami spuść prawie cały płyn, dodaj masło i rozgnieć bulwy. Powinien być gruby, nawet trochę suchy.
6. W osobnej misce połącz śmietanę, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól, przyprawy, ponownie wymieszaj.
7. Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym, a następnie włóż do niej warstwy, wyrównując i miażdżąc każdą z nich:
- dolna połowa tłuczonych ziemniaków,
- następnie układa się nadzienie mięsne, które należy wypełnić gotowanym sosem śmietanowym,
- zetrzyj ser na średniej tarce i połowę posyp sosem,
- dodaj pozostałe tłuczone ziemniaki,
- posyp zapiekankę pozostałym startym serem.
8. Umieść miskę multicookera wewnątrz urządzenia, zamknij pokrywkę, włącz tryb "pieczenia", czas - 30 minut.
9. Gdy zabrzmi sygnał, pozostaw zapiekankę w środku na 15 minut, po czym możesz ją zdobyć. Podawaj natychmiast, gdy jest gorąco.
smacznego!!!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g