Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w powolnej kuchence

Brak piekarnika? Upiecz swoje ulubione danie w powolnej kuchence! Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w powolnej kuchence to danie łatwe do przygotowania na obiad. Zapiekanka zachwyci swoim smakiem, wywołując przyjemne nostalgiczne wspomnienia. W końcu smakuje zupełnie jak ten... w dzieciństwie. Gotowanie jest proste, potrzebujesz najbardziej zwykłych produktów, które zawsze są w kuchni. Zapiekanka to danie, które na długo zadomowi się w rodzinnej książce kucharskiej i raczej się nie znudzi.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 29 % 10 g
219 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

połączenie ziemniaków i mielonego mięsa można nazwać idealnym. Jak przygotować pyszną zapiekankę ziemniaczaną za pomocą multicookera? Tak, nawet jeśli nie ma piekarnika, zapiekanki z pewnością będą w menu! :)

więc proces gotowania:

1. Obierz cebulę z łuski,a następnie drobno posiekaj.

2. Na małej patelni wlej olej roślinny i dobrze go podgrzej. Ogień jest średni. Gdy olej jest wystarczająco gorący, włóż do niego posiekaną cebulę, smaż ją, aż będzie przezroczysta, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu.

3. Na patelni dodaj mięso mielone do cebuli, doprowadź do ugotowania, często mieszając. Posolić, posypać suchymi przyprawami odpowiednimi do dań mięsnych i ponownie wymieszać. Zdejmij patelnię z ognia.

4. Umyj ziemniaki, a następnie obierz je i pokrój na połówki. Jeśli ziemniaki są duże, możesz je pokroić na mniejsze. Zalej pokrojone ziemniaki wodą w średniej wielkości rondlu, który ustawisz na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki do miękkości. W tym procesie usuń pianę, dodaj sól.

5. Z patelni z gotowymi ziemniakami spuść prawie cały płyn, dodaj masło i rozgnieć bulwy. Powinien być gruby, nawet trochę suchy.

6. W osobnej misce połącz śmietanę, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól, przyprawy, ponownie wymieszaj.

7. Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym, a następnie włóż do niej warstwy, wyrównując i miażdżąc każdą z nich:

- dolna połowa tłuczonych ziemniaków,

- następnie układa się nadzienie mięsne, które należy wypełnić gotowanym sosem śmietanowym,

- zetrzyj ser na średniej tarce i połowę posyp sosem,

- dodaj pozostałe tłuczone ziemniaki,

- posyp zapiekankę pozostałym startym serem.

8. Umieść miskę multicookera wewnątrz urządzenia, zamknij pokrywkę, włącz tryb "pieczenia", czas - 30 minut.

9. Gdy zabrzmi sygnał, pozostaw zapiekankę w środku na 15 minut, po czym możesz ją zdobyć. Podawaj natychmiast, gdy jest gorąco.

smacznego!!!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy