Gołąbki z mielonym kurczakiem i ryżem w garnku

delikatne i apetyczne-święto każdego dnia! Gołąbki z mielonym kurczakiem i ryżem w rondlu to doskonałe drugie danie dla całej rodziny, smaczne, satysfakcjonujące, niedrogie. Dodatek do niego nie jest potrzebny, zastępują go liście kapusty. I przygotowanie jest proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 59 % 10 g
82 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki z mielonym kurczakiem i ryżem w rondlu? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć młodą, świeżą, nie leżącą kapustę. Główka kapusty powinna być nienaruszona, bez głębokich pęknięć. Usuń górne postrzępione liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Widelce kapusty włożyć do dużego głębokiego rondla, zalać zimną wodą i podpalić. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj główkę kapusty przez 10-15 minut, aż liście zaczną się łatwo oddzielać. Liście powinny być miękkie, łatwe do zwinięcia w kopertę i zachowania kształtu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie rozłóż główkę kapusty na liście. Odetnij pogrubioną część każdego liścia u podstawy lub pokonaj ją młotkiem kuchennym, aby wygodniej było zwinąć gołąbki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania kapusty przygotuj nadzienie. Możesz wziąć gotowego mielonego kurczaka lub ugotować go samodzielnie z fileta z piersi lub uda. Możesz wziąć dowolny ryż, mam złoty. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1.suchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż zalej dużą ilością zimnej wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie do połowy ugotowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wrzuć ryż na sito i pozwól całej wodzie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel filet z kurczaka w maszynce do mięsa lub blenderze. Możesz natychmiast użyć filetów z piersi i uda. Mięso mielone okaże się bardziej soczyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę z marchewką do miękkości przez 5-7 minut. Jeśli nie lubisz cebuli, możesz jej w ogóle nie dodawać do nadzienia. Lub najpierw usmaż cebulę na patelni, a następnie, gdy nada olejowi swój aromat, usuń go z patelni, a następnie usmaż marchewki w tym oleju.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce połącz filet z kurczaka, ryż, smażone warzywa. Dodaj posiekany czosnek, paprykę, sól i mielony pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż 1-1,5 łyżki na krawędzi liścia kapusty z boku pnia.l nadzienie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń arkusz za pomocą koperty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podobnie uformuj wszystkie inne gołąbki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz przygotuj sos. Sok pomidorowy można zastąpić taką samą ilością świeżych pomidorów, przepuszczonych przez maszynę do mięsa lub startych na drobnej tarce. Lub rozcieńczyć w 500 ml wody 100 g keczupu pomidorowego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż 1-2 liście kapusty na dnie patelni, aby gołąbki się nie przypaliły. Ułóż gołąbki. Zalej gołąbki sokiem pomidorowym. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soku i nie dociera do górnych gołąbków, możesz dodać więcej lub wlać wodę. Dodaj liście laurowe, dwa rodzaje pieprzu i sól.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umieść garnek z gołąbkami na średnim ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kapusty na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Smacznego!

filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka lub innym mielonym mięsem, ale należy pamiętać, że czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy