skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki z mielonym kurczakiem i ryżem w rondlu? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć młodą, świeżą, nie leżącą kapustę. Główka kapusty powinna być nienaruszona, bez głębokich pęknięć. Usuń górne postrzępione liście.
Krok 2:
Widelce kapusty włożyć do dużego głębokiego rondla, zalać zimną wodą i podpalić. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj główkę kapusty przez 10-15 minut, aż liście zaczną się łatwo oddzielać. Liście powinny być miękkie, łatwe do zwinięcia w kopertę i zachowania kształtu.
Krok 3:
Następnie rozłóż główkę kapusty na liście. Odetnij pogrubioną część każdego liścia u podstawy lub pokonaj ją młotkiem kuchennym, aby wygodniej było zwinąć gołąbki.
Krok 4:
Podczas gotowania kapusty przygotuj nadzienie. Możesz wziąć gotowego mielonego kurczaka lub ugotować go samodzielnie z fileta z piersi lub uda. Możesz wziąć dowolny ryż, mam złoty. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1.suchy.
Krok 5:
Ryż zalej dużą ilością zimnej wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie do połowy ugotowany.
Krok 6:
Następnie wrzuć ryż na sito i pozwól całej wodzie spłynąć.
Krok 7:
Zmiel filet z kurczaka w maszynce do mięsa lub blenderze. Możesz natychmiast użyć filetów z piersi i uda. Mięso mielone okaże się bardziej soczyste.
Krok 8:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 9:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę z marchewką do miękkości przez 5-7 minut. Jeśli nie lubisz cebuli, możesz jej w ogóle nie dodawać do nadzienia. Lub najpierw usmaż cebulę na patelni, a następnie, gdy nada olejowi swój aromat, usuń go z patelni, a następnie usmaż marchewki w tym oleju.
Krok 11:
W misce połącz filet z kurczaka, ryż, smażone warzywa. Dodaj posiekany czosnek, paprykę, sól i mielony pieprz.
Krok 12:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 13:
Połóż 1-1,5 łyżki na krawędzi liścia kapusty z boku pnia.l nadzienie.
Krok 14:
Zwiń arkusz za pomocą koperty.
Krok 15:
Podobnie uformuj wszystkie inne gołąbki.
Krok 16:
Teraz przygotuj sos. Sok pomidorowy można zastąpić taką samą ilością świeżych pomidorów, przepuszczonych przez maszynę do mięsa lub startych na drobnej tarce. Lub rozcieńczyć w 500 ml wody 100 g keczupu pomidorowego.
Krok 17:
Połóż 1-2 liście kapusty na dnie patelni, aby gołąbki się nie przypaliły. Ułóż gołąbki. Zalej gołąbki sokiem pomidorowym. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soku i nie dociera do górnych gołąbków, możesz dodać więcej lub wlać wodę. Dodaj liście laurowe, dwa rodzaje pieprzu i sól.
Krok 18:
Umieść garnek z gołąbkami na średnim ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kapusty na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Smacznego!
filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka lub innym mielonym mięsem, ale należy pamiętać, że czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g