makaron w piekarniku z serem i jajkiem

pyszne, satysfakcjonujące, niedrogie, dla całej rodziny na obiad! Makaron w piekarniku z serem i jajkiem to proste danie, które może służyć jako dodatek lub może być podawane samodzielnie. Po upieczeniu w piekarniku makaron jest moczony w jajkach, a wierzch pokryty jest apetyczną skórką serową.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 59 % 13 g
111 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makaron w piekarniku z serem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Weź makaron z pszenicy durum, dobrej jakości-po ugotowaniu nie zamieni się w owsiankę. Są też bardziej przydatne. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondelku wlej wodę, sól i zagotuj. Dodaj makaron i wymieszaj. Gotuj je na średnim ogniu, aż będą ugotowane, spójrz na opakowanie makaronu. Lepiej będzie nawet gotować je przez minutę mniej, aż do stanu al dente-makaron pozostanie trochę twardy i dobrze utrzyma swój kształt. Wrzuć je do durszlaka, opłucz pod zimną wodą i pozwól im całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Makaron można upiec w jednej wspólnej formie lub, tak jak ja, w porcjach. Posmaruj formy olejem roślinnym lub masłem i włóż do nich gotowy makaron. W tym samym czasie do góry powinno pozostać około 1-2 centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jaja kurze. Wbij je do miski, sól i pieprz, mieszaj, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przygotowane jajka do foremek na makaron i wymieszaj, aby całkowicie je przykryć. Lub możesz połączyć makaron z jajkami, wymieszać, a dopiero potem przenieść do naczynia do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej lub grubej tarce, co nie jest szczególnie ważne,i przykryj cały makaron. Smak makaronu będzie zależał bezpośrednio od rodzaju wybranego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż foremki z makaronem, jajkiem i serem do gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Jajka powinny być w pełni ugotowane, a wierzch pokryty złotą skórką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formy z piekarnika i podawaj natychmiast. Makaron można podawać w porcjach lub przenieść na talerz. Makaron jest pięknie krojony, wyjmowany i utrzymuje swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy