skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makaron w piekarniku z serem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Weź makaron z pszenicy durum, dobrej jakości-po ugotowaniu nie zamieni się w owsiankę. Są też bardziej przydatne. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 2:
W rondelku wlej wodę, sól i zagotuj. Dodaj makaron i wymieszaj. Gotuj je na średnim ogniu, aż będą ugotowane, spójrz na opakowanie makaronu. Lepiej będzie nawet gotować je przez minutę mniej, aż do stanu al dente-makaron pozostanie trochę twardy i dobrze utrzyma swój kształt. Wrzuć je do durszlaka, opłucz pod zimną wodą i pozwól im całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Makaron można upiec w jednej wspólnej formie lub, tak jak ja, w porcjach. Posmaruj formy olejem roślinnym lub masłem i włóż do nich gotowy makaron. W tym samym czasie do góry powinno pozostać około 1-2 centymetrów.
Krok 4:
Dobrze umyj jaja kurze. Wbij je do miski, sól i pieprz, mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 5:
Wlej przygotowane jajka do foremek na makaron i wymieszaj, aby całkowicie je przykryć. Lub możesz połączyć makaron z jajkami, wymieszać, a dopiero potem przenieść do naczynia do pieczenia.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej lub grubej tarce, co nie jest szczególnie ważne,i przykryj cały makaron. Smak makaronu będzie zależał bezpośrednio od rodzaju wybranego sera.
Krok 7:
Włóż foremki z makaronem, jajkiem i serem do gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Jajka powinny być w pełni ugotowane, a wierzch pokryty złotą skórką.
Krok 8:
Wyjmij formy z piekarnika i podawaj natychmiast. Makaron można podawać w porcjach lub przenieść na talerz. Makaron jest pięknie krojony, wyjmowany i utrzymuje swój kształt.
Krok 9:
Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g