zupa z kalmarów

niezwykle smaczny, lekki, sycący, na każdy dzień! Zupa z kalmarów okazuje się tak aromatyczna i smaczna, że po spróbowaniu będziesz ją często gotować. Zestaw produktów tutaj jest minimalny, wszystko można wymienić według własnych upodobań. Idealne pierwsze danie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 9 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 23 % 3 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kalmarów? Przygotuj składniki. Możesz gotować na bulionie warzywnym lub rybnym, a także na wodzie. Najpierw umyj warzywa na wierzchu, obierz, umyj i osusz. Obierz cebulę. Warzywa, jeśli ich używasz, również umyj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalmary umyć, osuszyć, obrać i obrać (jeśli kalmary są nieobrane), usunąć cięciwę, jeśli jest. Pokrój przygotowane kalmary w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki i marchewki pokrojone na zupę. Pokrój ziemniaki w kostkę, plasterki lub kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki na małe kawałki: kostki lub paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bulion rybny lub wodę do rondla, włóż całą cebulę i podpal. Doprowadź bulion do wrzenia na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego pokrojone ziemniaki. Sól, pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki do zupy. Gotuj jeszcze 10-15 minut lub trochę dłużej, aż marchewki będą miękkie. Jeśli chcesz, możesz usmażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym. Nie gotowałem smażenia, ponieważ nie chciałem zwiększać zawartości kalorii w naczyniu kosztem oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pierścienie kalmarów na patelni. Gotuj nie dłużej niż 1 minutę, aby kalmary nie straciły miękkości. Zdejmij patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub kopru włoskiego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą zupę do misek. Jeśli chcesz, możesz dodać plasterek cytryny do każdego talerza. Smacznego!

ta zupa tak bardzo mi się podobała, że w nadchodzących miesiącach zamierzam opanować kilka przepisów na różne zupy z dodatkiem kalmarów. Bardzo lubię kalmary, ale wcześniej gotowałem z nimi tylko sałatki, ale kilka razy smażyłem pierścienie w cieście. Okazało się, że zwykła zupa ziemniaczana i marchewkowa może stać się prawdziwym arcydziełem właśnie dzięki kałamarnicy.

kalmary, jak praktycznie & amp; nbsp; wszystkie owoce morza, są bardzo bogate w białko. I praktycznie nie zawiera tłuszczu i węglowodanów. Dzięki temu zupa jest obfita i niskokaloryczna.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ilość bulionu lub wody podanej w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g
  • Marchewka - 35   kcal/100g

Podobne przepisy