skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z kalmarów? Przygotuj składniki. Możesz gotować na bulionie warzywnym lub rybnym, a także na wodzie. Najpierw umyj warzywa na wierzchu, obierz, umyj i osusz. Obierz cebulę. Warzywa, jeśli ich używasz, również umyj i osusz.
Krok 2:
Kalmary umyć, osuszyć, obrać i obrać (jeśli kalmary są nieobrane), usunąć cięciwę, jeśli jest. Pokrój przygotowane kalmary w pierścienie.
Krok 3:
Obrane ziemniaki i marchewki pokrojone na zupę. Pokrój ziemniaki w kostkę, plasterki lub kostkę.
Krok 4:
Pokrój marchewki na małe kawałki: kostki lub paski.
Krok 5:
Wlej bulion rybny lub wodę do rondla, włóż całą cebulę i podpal. Doprowadź bulion do wrzenia na średnim ogniu.
Krok 6:
Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego pokrojone ziemniaki. Sól, pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 7:
Dodaj marchewki do zupy. Gotuj jeszcze 10-15 minut lub trochę dłużej, aż marchewki będą miękkie. Jeśli chcesz, możesz usmażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym. Nie gotowałem smażenia, ponieważ nie chciałem zwiększać zawartości kalorii w naczyniu kosztem oleju.
Krok 8:
Umieść pierścienie kalmarów na patelni. Gotuj nie dłużej niż 1 minutę, aby kalmary nie straciły miękkości. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
W razie potrzeby dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub kopru włoskiego.
Krok 10:
Wlej gorącą zupę do misek. Jeśli chcesz, możesz dodać plasterek cytryny do każdego talerza. Smacznego!
ta zupa tak bardzo mi się podobała, że w nadchodzących miesiącach zamierzam opanować kilka przepisów na różne zupy z dodatkiem kalmarów. Bardzo lubię kalmary, ale wcześniej gotowałem z nimi tylko sałatki, ale kilka razy smażyłem pierścienie w cieście. Okazało się, że zwykła zupa ziemniaczana i marchewkowa może stać się prawdziwym arcydziełem właśnie dzięki kałamarnicy.
kalmary, jak praktycznie & amp; nbsp; wszystkie owoce morza, są bardzo bogate w białko. I praktycznie nie zawiera tłuszczu i węglowodanów. Dzięki temu zupa jest obfita i niskokaloryczna.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ilość bulionu lub wody podanej w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g