Zupa z makaronem z kurczaka i ziemniakami

bardzo smaczne, proste i niedrogie, jasne i piękne. Zupę z sercami kurczaka można przygotować bez smażenia, a cebulę i marchewkę dodać na świeżo. Wtedy otrzymasz lżejszą wersję prostej zupy z makaronem, która jest bardziej odpowiednia dla dzieci i tych, którzy podążają za swoją figurą.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
48 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z sercami z kurczaka i makaronem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Z ziół koperek, pietruszka lub młoda cebula są idealne do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Serca spłucz kilka razy w czystej wodzie. Usuń duże naczynia i skrzepy krwi. Tłuszcz można zostawić, wtedy zupa okaże się bardziej bogata. Wyślij serca do rondla, napełnij wodą i umieść na kuchence. Podczas gotowania tworzy się piana, pamiętaj, aby usunąć ją dużą łyżką, w przeciwnym razie bulion okaże się mętny. Zmniejsz płomień i gotuj serca przez około 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zajmij się warzywami. Cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać i opłukać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj cebulę niezbyt grubo i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Podsmaż posiekane warzywa, aż cebula będzie półprzezroczysta. Nie zapomnij wymieszać smażenia, aby nic się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie wyślij ziemniaki do garnka. Na silnym płomieniu ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie ci to około 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pieczeń i liść laurowy na patelnię. Sól zupę do smaku. Zrób piec do maksimum.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli pojawią się oznaki wrzenia, wyślij makaron do zupy i wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy bulion się zagotuje, dodaj drobno posiekane warzywa do garnka. Wyłącz płomień, przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na około 10-15 minut. W tym czasie makaron osiągnie pełną gotowość. Można podawać!

do przepisu użyłam zakupionego małego makaronu jajecznego.

zupa okaże się jeszcze smaczniejsza, jeśli zrobisz makaron domowy, ale wtedy czas gotowania wydłuży się. 

jeśli masz szeroki makaron, należy go gotować na małym ogniu prawie do miękkości, a dopiero potem dodać warzywa i wyłączyć piec. 

smacznego!


ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy