kanapki z awokado i jajkiem

bardzo szybko i łatwo! I niezwykle przydatne! Kanapki z awokado i jajkiem to świetny początek dnia pracy dla osoby, która dba o swoje odżywianie. Takie zdrowe i pożywne śniadanie z pewnością doda energii i doda dużo siły i energii. Najważniejsze jest znalezienie dojrzałego i pysznego awokado. Wszystko inne na kanapkę z pewnością znajdzie się w każdej lodówce.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 52 % 22 g
223 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jajko kurze (można zastąpić jajkiem przepiórczym, ale wtedy konieczne jest podwojenie jego ilości) włóż do małego rondla z wodą, podpal i gotuj, aż będzie strome. Czas gotowania wynosi około 10-12 minut od momentu zagotowania wody. Najlepiej gotować na małym ogniu, aby jajko nie pękło.. Następnie zalej jajko zimną wodą i obierz skorupkę.

następnie potrzebujesz kromki chleba. W tym przepisie stosuje się pełnoziarnisty chleb żytni, ale w zasadzie można wziąć dowolny inny chleb, bochenek lub, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Kromkę chleba należy usmażyć na suchej patelni, aż po jednej i drugiej stronie będzie apetyczny złoty kolor. Możesz też usmażyć chleb w tosterze, jeśli jest dostępny.

awokado kanapka będzie wymagała dojrzałości o miękkiej strukturze, aby łatwiej było ją zetrzeć. Jednak w żadnym wypadku nie jest to przejrzały owoc, w przeciwnym razie może nadać nieprzyjemny smak przyszłemu butebrodowi. Tak więc dojrzałe awokado należy najpierw umyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Następnie obierz awokado ze skórki zewnętrznej i rozgnieć miękki dojrzały miąższ widelcem. Następnie przenieś awokado bezpośrednio na chleb. Spróbuj równomiernie rozprowadzić puree z awokado na wszystkich obszarach tostowego kromki chleba.

posyp awokado odrobiną soku z cytryny. To nada kanapce pikantny, świeży smak.

ostrym nożem pokrój obrane ugotowane jajko kurze w równe koła i połóż na puree z awokado, również równomiernie rozprowadzając na kanapce.

dopraw kanapkę solą i dowolnymi suchymi przyprawami według uznania (czarny pieprz, oregano, majeranek itp.).

ostatnim akcentem jest skropienie kanapki z awokado i jajkiem oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. I możesz rozpocząć degustację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy