skład / składniki
metoda gotowania
jajko kurze (można zastąpić jajkiem przepiórczym, ale wtedy konieczne jest podwojenie jego ilości) włóż do małego rondla z wodą, podpal i gotuj, aż będzie strome. Czas gotowania wynosi około 10-12 minut od momentu zagotowania wody. Najlepiej gotować na małym ogniu, aby jajko nie pękło.. Następnie zalej jajko zimną wodą i obierz skorupkę.
następnie potrzebujesz kromki chleba. W tym przepisie stosuje się pełnoziarnisty chleb żytni, ale w zasadzie można wziąć dowolny inny chleb, bochenek lub, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Kromkę chleba należy usmażyć na suchej patelni, aż po jednej i drugiej stronie będzie apetyczny złoty kolor. Możesz też usmażyć chleb w tosterze, jeśli jest dostępny.
awokado kanapka będzie wymagała dojrzałości o miękkiej strukturze, aby łatwiej było ją zetrzeć. Jednak w żadnym wypadku nie jest to przejrzały owoc, w przeciwnym razie może nadać nieprzyjemny smak przyszłemu butebrodowi. Tak więc dojrzałe awokado należy najpierw umyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Następnie obierz awokado ze skórki zewnętrznej i rozgnieć miękki dojrzały miąższ widelcem. Następnie przenieś awokado bezpośrednio na chleb. Spróbuj równomiernie rozprowadzić puree z awokado na wszystkich obszarach tostowego kromki chleba.
posyp awokado odrobiną soku z cytryny. To nada kanapce pikantny, świeży smak.
ostrym nożem pokrój obrane ugotowane jajko kurze w równe koła i połóż na puree z awokado, również równomiernie rozprowadzając na kanapce.
dopraw kanapkę solą i dowolnymi suchymi przyprawami według uznania (czarny pieprz, oregano, majeranek itp.).
ostatnim akcentem jest skropienie kanapki z awokado i jajkiem oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. I możesz rozpocząć degustację.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Awokado - 208 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g