skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić brokuły na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz używać brokułów nie tylko świeżych, ale także mrożonych. Jeśli używasz świeżego, umyj go dobrze. Podziel kapustę na małe kwiatostany.
Krok 2:
Co przygotować mrożone brokuły? Aby zachować maksimum witamin i składników odżywczych, musisz poddać brocolli bezpiecznemu rozmrażaniu: umieść go w misce na noc w lodówce. Jeśli czas na to nie pozwala, zalej mrożoną kapustę wrzącą wodą i natychmiast przejdź do dalszego gotowania.
Krok 3:
Wlej czystą wodę do rondla lub innego metalowego naczynia, podpal garnek, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Zanurz brokuły we wrzącej wodzie, zmniejsz ogień.
Krok 4:
Obierz kilka ząbków czosnku z folii, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 5:
Gdy woda się zagotuje, gotuj kapustę przez około 7 minut, wyjmij ją z wody, wrzuć do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 6:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Podgrzej go, połóż ugotowany czosnek na oleju, smaż na średnim ogniu, aż czosnek się zarumieni. Dla nas najważniejsze jest to, że czosnek nadaje olejowi swój aromat i smak.
Krok 7:
Połóż brokuły na oleju, smaż je na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane ze wszystkich stron, obróć kawałki kapusty szpatułką, aby równomiernie je usmażyć. Wystarczy 5 minut smażenia, nie warto dłużej trzymać brokułów na patelni. Wyjmij brokuły z patelni i podawaj. Takie danie doskonale uzupełni sos śmietanowy lub pomidorowy, a także kawałek mięsa lub kurczaka. Smacznego!
kapusta brokułowa nie bez powodu nazywana jest królową kapusty. Jego korzystne właściwości znane są od czasów starożytnego Rzymu. Brokuły kapustne zawierają ogromną ilość składników odżywczych i witamin: A, E, PP, grupy B, K, C, potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, cynk, mangan, miedź i selen. Potas usuwa nadmiar soli z organizmu, wapń jest niezbędny dla zdrowia i prawidłowego wzrostu włosów i paznokci, magnez jest dobry dla serca, sód pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową w organizmie, mangan i cynk korzystnie wpływają na rozwój tkanek i komórek, miedź odgrywa dużą rolę w hematopoezie, selen usuwa metale ciężkie i pozostałości syntetycznych leków. Dużo brokułów i beta-karotenu, uważanego za witaminę piękna i młodości, chlorofilu, który ma korzystny wpływ na krew, oraz aminokwasów, jest bogaty w białko, dzięki czemu dania z tej kapusty są bardzo satysfakcjonujące. Zawarty w brokolli błonnik, który normalizuje pracę jelit, łagodzi zaparcia, łagodzi zastój żółci, poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych. Dlatego pożądane jest częstsze włączanie potraw z brokułów do menu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g