skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude zrazy ziemniaczane z grzybami? Przygotuj niezbędne produkty. Weź bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Wstępnie umyte i obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3:
Spuść wodę. Za pomocą tłuczka pamiętaj o gotowanych ziemniakach w jednorodnej masie bez grudek. Ostudzić tłuczone ziemniaki.
Krok 4:
Pieczarki dobrze nadają się do nadzienia. Jeśli używasz grzybów leśnych, należy je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Umyj grzyby, osusz. Pokrój grzyby w drobną kostkę.
Krok 5:
Wstępnie obraną cebulę pokrój również w drobną kostkę.
Krok 6:
Na patelni podsmaż cebulę przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Umieść przygotowane pieczarki na patelni do cebuli. Smaż grzyby, mieszając, aż będą miękkie. W połowie gotowania dodaj sól do grzybów.
Krok 7:
Dodaj mąkę i 2 łyżki do schłodzonej masy ziemniaczanej. l olej roślinny. Dobrze wymieszaj. Pozostaw masę ziemniaczaną na 10 minut. W tym czasie mąka pęcznieje, a masa staje się bardziej lepka.
Krok 8:
Czułem się komfortowo, tworząc zrazy za pomocą folii spożywczej. Rozłóż porcję ciasta ziemniaczanego w formie ciasta, spłaszcz.
Krok 9:
Połóż około 1-1,5 łyżki na środku tortilli. l nadzienie grzybowe.
Krok 10:
Użyj folii spożywczej, aby podnieść i połączyć krawędzie tortilli, tworząc placek.
Krok 11:
Zrób w ten sposób wszystkie zrazy.
Krok 12:
Na małym talerzu z bokami ułóż bułkę tartą. Obtocz każdą porcję ze wszystkich stron w bułce tartej.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść przygotowane zrazy na patelni. Smażyć zrazy na średnim ogniu i na złoty kolor.
Krok 14:
Następnie odwróć zrazy na drugą stronę i smaż do miękkości.
Krok 15:
Podawaj chude zrazy ziemniaczane z gorącymi grzybami. Smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g