Chude zrazy ziemniaczane z grzybami

soczyste, pachnące, rumiane! Tylko z produktów roślinnych. Chude zrazy ziemniaczane z grzybami są tak łatwe do przygotowania, że nawet początkujący sobie z tym poradzi. Z najtańszych, niedrogich składników uzyskuje się bardzo smaczne danie, odpowiednie nie tylko do postu, ale także do menu wegetariańskiego.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 60 % 15 g
125 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude zrazy ziemniaczane z grzybami? Przygotuj niezbędne produkty. Weź bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie umyte i obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę. Za pomocą tłuczka pamiętaj o gotowanych ziemniakach w jednorodnej masie bez grudek. Ostudzić tłuczone ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki dobrze nadają się do nadzienia. Jeśli używasz grzybów leśnych, należy je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Umyj grzyby, osusz. Pokrój grzyby w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wstępnie obraną cebulę pokrój również w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni podsmaż cebulę przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Umieść przygotowane pieczarki na patelni do cebuli. Smaż grzyby, mieszając, aż będą miękkie. W połowie gotowania dodaj sól do grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i 2 łyżki do schłodzonej masy ziemniaczanej. l olej roślinny. Dobrze wymieszaj. Pozostaw masę ziemniaczaną na 10 minut. W tym czasie mąka pęcznieje, a masa staje się bardziej lepka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czułem się komfortowo, tworząc zrazy za pomocą folii spożywczej. Rozłóż porcję ciasta ziemniaczanego w formie ciasta, spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż około 1-1,5 łyżki na środku tortilli. l nadzienie grzybowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Użyj folii spożywczej, aby podnieść i połączyć krawędzie tortilli, tworząc placek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób w ten sposób wszystkie zrazy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na małym talerzu z bokami ułóż bułkę tartą. Obtocz każdą porcję ze wszystkich stron w bułce tartej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść przygotowane zrazy na patelni. Smażyć zrazy na średnim ogniu i na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie odwróć zrazy na drugą stronę i smaż do miękkości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj chude zrazy ziemniaczane z gorącymi grzybami. Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy