Pasutz dolma ormiańska

oryginalny, niezwykły, satysfakcjonujący, na chudy stół! Pasuts dolma to danie kuchni ormiańskiej, które jest chudym gołąbkiem nadziewanym roślinami strączkowymi zamiast zwykłego mięsa. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka dolma jest przechowywana w lodówce przez długi czas, a dzięki temu smak staje się lepszy.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 70 % 7 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pasutz dolma armeńska? Przygotuj wcześniej produkty do nadzienia-bulgur, soczewicę, fasolę i ciecierzycę. Dobrze je opłucz i namocz przez noc. Następnie gotuj ciecierzycę i fasolę w osobnych patelniach do połowy ugotowanych, około godziny. Umyj bulgur i soczewicę, spuszczając wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj także pozostałe składniki. Umyj warzywa, obierz cebulę i drobno posiekaj. Wytnij łodygę z kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż cebulę na patelni rozgrzanej olejem roślinnym. Smaż cebulę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cebula nabierze złotego odcienia i stanie się półprzezroczysta, wyłącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź duży garnek o takiej wielkości, aby pomieścić główkę kapusty. Zagotuj w nim wodę. Włóż główkę kapusty do wrzącej wody. Gotuj przez 7-10 minut, aby liście były miękkie i giętkie, aby owinąć w nie nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz przygotowane rośliny strączkowe i kaszę w głębokiej misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj tam również chmiel suneli lub inne ulubione przyprawy, drobno posiekane świeże zioła i drobno starty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej część soku z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, posmakuj i dodaj przyprawy, zioła, sól, czosnek lub sok z cytryny, jeśli czegoś ci brakuje. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy kapusta jest ugotowana do połowy, wyciągnij ją, podziel na osobne arkusze i wytnij z nich twardą część. Połóż te części na dnie garnka, gdzie będzie gotowana dolma. Lub nie możesz ich ciąć, ale uderzać młotkiem do kotletów, aby stały się bardziej miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Liście kapusty są gotowe. Teraz możesz zawinąć w nie nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź około łyżki nadzienia, połóż je bliżej krawędzi arkusza i zawiń w rolkę, obracając krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Owinąć wystarczająco mocno, ale pozostawić trochę miejsca, ponieważ nadzienie nadal będzie się powiększać podczas gotowania. Umieść gołąbki na patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź koncentrat pomidorowy, rozpuść go w niewielkiej ilości wody, dodaj pozostały sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Możesz też dodać trochę soli.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Skrop dolmę tą mieszanką pomidorów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie dodaj wodę do garnka, aby przykryła gołąbki, dodaj olej roślinny na wierzch.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj dolmę talerzem o mniejszej średnicy niż rondel i podpal do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj naczynie pod przykryciem przez około godzinę. Po godzinie spróbuj dolmy na gotowość - zarówno liście, jak i nadzienie powinny być miękkie. Wtedy armeńska pasuc dolma jest gotowa. Tradycyjnie to danie jest spożywane na zimno, a dokładniej w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Pasutz dolma w oryginalnej wersji jest zrobiona z liści kiszonej kapusty. Mam uproszczoną wersję gotowanych liści kapusty.
do przepisu dodaje się również zwykły groszek. Robiłam bez niego. Jeśli zrobisz z groszkiem, możesz go również namoczyć przez noc, ale nie gotować. Ugotuje się już w Gołąbkach.
również w niektórych odmianach przepisu do nadzienia dodaje się orzechy włoskie.
jeśli chodzi o zboża, lepiej jest użyć orkiszu, jest bardziej przydatny. Lub użyj dzavar — to pełnoziarniste Zboże. Ale jeśli ich nie znajdziesz, Możesz użyć kaszy bulgur-pokruszonej pszenicy,tak jak ja.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy