skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pasutz dolma armeńska? Przygotuj wcześniej produkty do nadzienia-bulgur, soczewicę, fasolę i ciecierzycę. Dobrze je opłucz i namocz przez noc. Następnie gotuj ciecierzycę i fasolę w osobnych patelniach do połowy ugotowanych, około godziny. Umyj bulgur i soczewicę, spuszczając wodę.
Krok 2:
Przygotuj także pozostałe składniki. Umyj warzywa, obierz cebulę i drobno posiekaj. Wytnij łodygę z kapusty.
Krok 3:
Połóż cebulę na patelni rozgrzanej olejem roślinnym. Smaż cebulę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4:
Gdy cebula nabierze złotego odcienia i stanie się półprzezroczysta, wyłącz ogień.
Krok 5:
Weź duży garnek o takiej wielkości, aby pomieścić główkę kapusty. Zagotuj w nim wodę. Włóż główkę kapusty do wrzącej wody. Gotuj przez 7-10 minut, aby liście były miękkie i giętkie, aby owinąć w nie nadzienie.
Krok 6:
Połącz przygotowane rośliny strączkowe i kaszę w głębokiej misce.
Krok 7:
Dodaj tam również chmiel suneli lub inne ulubione przyprawy, drobno posiekane świeże zioła i drobno starty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 8:
Wlej część soku z cytryny.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, posmakuj i dodaj przyprawy, zioła, sól, czosnek lub sok z cytryny, jeśli czegoś ci brakuje. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Gdy kapusta jest ugotowana do połowy, wyciągnij ją, podziel na osobne arkusze i wytnij z nich twardą część. Połóż te części na dnie garnka, gdzie będzie gotowana dolma. Lub nie możesz ich ciąć, ale uderzać młotkiem do kotletów, aby stały się bardziej miękkie.
Krok 11:
Liście kapusty są gotowe. Teraz możesz zawinąć w nie nadzienie.
Krok 12:
Weź około łyżki nadzienia, połóż je bliżej krawędzi arkusza i zawiń w rolkę, obracając krawędzie.
Krok 13:
Owinąć wystarczająco mocno, ale pozostawić trochę miejsca, ponieważ nadzienie nadal będzie się powiększać podczas gotowania. Umieść gołąbki na patelni.
Krok 14:
Weź koncentrat pomidorowy, rozpuść go w niewielkiej ilości wody, dodaj pozostały sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Możesz też dodać trochę soli.
Krok 15:
Skrop dolmę tą mieszanką pomidorów.
Krok 16:
Następnie dodaj wodę do garnka, aby przykryła gołąbki, dodaj olej roślinny na wierzch.
Krok 17:
Przykryj dolmę talerzem o mniejszej średnicy niż rondel i podpal do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj naczynie pod przykryciem przez około godzinę. Po godzinie spróbuj dolmy na gotowość - zarówno liście, jak i nadzienie powinny być miękkie. Wtedy armeńska pasuc dolma jest gotowa. Tradycyjnie to danie jest spożywane na zimno, a dokładniej w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Pasutz dolma w oryginalnej wersji jest zrobiona z liści kiszonej kapusty. Mam uproszczoną wersję gotowanych liści kapusty.
do przepisu dodaje się również zwykły groszek. Robiłam bez niego. Jeśli zrobisz z groszkiem, możesz go również namoczyć przez noc, ale nie gotować. Ugotuje się już w Gołąbkach.
również w niektórych odmianach przepisu do nadzienia dodaje się orzechy włoskie.
jeśli chodzi o zboża, lepiej jest użyć orkiszu, jest bardziej przydatny. Lub użyj dzavar — to pełnoziarniste Zboże. Ale jeśli ich nie znajdziesz, Możesz użyć kaszy bulgur-pokruszonej pszenicy,tak jak ja.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g