skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Generalną z burakami i wędzonym kurczakiem? Przygotuj składniki. Wszystkie warzywa są średniej wielkości, wstępnie ugotowane do miękkości i schłodzone. Z wędzonego kurczaka wziąłem dwie małe nogi, wystarczy pierś, podudzia. Weź czerwoną cebulę, wygląda ciekawiej i nie jest tak ostra. Ser wziąłem "Rosyjski". Nadal polecam nie zastępować majonezu w tej sałatce, dzięki czemu smak będzie bogatszy, a sałatka lepiej zachowa swój kształt i warstwy.
Krok 2:
Sałatka jest układana warstwami. Aby go przygotować, możesz wziąć głęboką salaterkę lub ugotować ją na pięknym naczyniu za pomocą pierścienia do serwowania. Możesz również przygotować go w porcjach dla każdej osoby. Zrobię sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania o średnicy 16 cm. W przypadku pierwszej warstwy sałatki Usuń wędzonego kurczaka z kości, usuń skórę i pokrój w średnią kostkę. Ułóż pokrojonego kurczaka na dnie talerza. Zrób siatkę majonezową.
Krok 3:
Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone ziemniaki ze skóry i zetrzyj na grubej tarce. Włóż starte ziemniaki drugą warstwą do sałatki (dodaj trochę ziemniaków do smaku) i lekko posmaruj majonezem lub zrób siatkę majonezową.
Krok 4:
Obierz czerwoną cebulę i drobno posiekaj. Ułóż następną warstwę w sałatce.
Krok 5:
Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Włóż startą marchewkę następną warstwą do sałatki i posmaruj majonezem.
Krok 6:
Zetrzyj wybrany ser na średniej tarce i ułóż kolejną warstwę w sałatce. Posmaruj majonezem. Nie używaj dużo majonezu, aby nie zepsuć smaku składników sałatki.
Krok 7:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj starte jajka z odrobiną majonezu i ułóż kolejną warstwę w sałatce.
Krok 8:
Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone buraki. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Dodaj do niego obrany i przepuszczony przez prasę czosnek, trochę majonezu i wymieszaj. Ułóż tę mieszaninę ostatnią warstwą w sałatce.
Krok 9:
Odstaw ugotowaną sałatkę do lodówki, aby była smaczniejsza i bardziej soczysta. Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnych upodobań i możliwości. Do dekoracji użyłam świeżego koperku i liści bazylii z tymiankiem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g