Sałatka Generalna z buraczkami i wędzonym kurczakiem

Główna sałatka Twojego świątecznego stołu! Sałatka General jest elegancka, piękna, smaczna, harmonijna - wszystko o tej sałatce. Udane połączenie składników, apetyczny skład, piękny wygląd sałatki sprawi, że świąteczny stół będzie smaczny i jasny. Rozważ tę sałatkę podczas tworzenia menu noworocznego.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 32 % 8 g
147 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Generalną z burakami i wędzonym kurczakiem? Przygotuj składniki. Wszystkie warzywa są średniej wielkości, wstępnie ugotowane do miękkości i schłodzone. Z wędzonego kurczaka wziąłem dwie małe nogi, wystarczy pierś, podudzia. Weź czerwoną cebulę, wygląda ciekawiej i nie jest tak ostra. Ser wziąłem "Rosyjski". Nadal polecam nie zastępować majonezu w tej sałatce, dzięki czemu smak będzie bogatszy, a sałatka lepiej zachowa swój kształt i warstwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sałatka jest układana warstwami. Aby go przygotować, możesz wziąć głęboką salaterkę lub ugotować ją na pięknym naczyniu za pomocą pierścienia do serwowania. Możesz również przygotować go w porcjach dla każdej osoby. Zrobię sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania o średnicy 16 cm. W przypadku pierwszej warstwy sałatki Usuń wędzonego kurczaka z kości, usuń skórę i pokrój w średnią kostkę. Ułóż pokrojonego kurczaka na dnie talerza. Zrób siatkę majonezową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone ziemniaki ze skóry i zetrzyj na grubej tarce. Włóż starte ziemniaki drugą warstwą do sałatki (dodaj trochę ziemniaków do smaku) i lekko posmaruj majonezem lub zrób siatkę majonezową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę i drobno posiekaj. Ułóż następną warstwę w sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Włóż startą marchewkę następną warstwą do sałatki i posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj wybrany ser na średniej tarce i ułóż kolejną warstwę w sałatce. Posmaruj majonezem. Nie używaj dużo majonezu, aby nie zepsuć smaku składników sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj starte jajka z odrobiną majonezu i ułóż kolejną warstwę w sałatce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone buraki. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Dodaj do niego obrany i przepuszczony przez prasę czosnek, trochę majonezu i wymieszaj. Ułóż tę mieszaninę ostatnią warstwą w sałatce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odstaw ugotowaną sałatkę do lodówki, aby była smaczniejsza i bardziej soczysta. Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnych upodobań i możliwości. Do dekoracji użyłam świeżego koperku i liści bazylii z tymiankiem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy