kremowa śmietana do ciasta

bardzo delikatny i pyszny, gęsty, przewiewny, kremowy! Kremowa śmietana do ciasta jest delikatna, gęsta i dość stabilna. Jest tłusty i dlatego lepiej nadaje się do ciast, do których należy namoczyć biszkopty. I dobrze idzie na babeczki, w eklery i kosze.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 61 % 34 g
węglowodany 34 % 19 g
394 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremową śmietanę do ciasta? Aby zrobić krem, dodaj jajka do małego rondla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej odpowiednią ilość cukru do jajek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką wymieszaj wszystko, aby cukier wtrącił się w jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ubij przesianą mąkę trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj odpowiednią ilość śmietany do tej mieszanki. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek. Napełnij większy garnek wodą i zagotuj wodę. Umieść patelnię z kremem w dużej. Nazywa się to kąpielą wodną. Więc gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Zajmie to około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem powinien być w przybliżeniu taki gęsty. Pozostaw do ostygnięcia. Podczas chłodzenia okresowo mieszaj krem, aby wierzch się nie zwietrzył.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy krem ostygnie, przejdź do następnego kroku. Ubij miękkie masło na puszystą białą masę. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Dlatego zadbaj o to z wyprzedzeniem i wyciągnij olej z lodówki dzień wcześniej. Ubij go na najwyższych obrotach. Masa stanie się delikatna i przewiewna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj krem śmietanowy do ubitego masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj mikserem. Powinien być taki krem reliefowy o jednorodnej konsystencji. Użyj gotowego kremu zgodnie z przeznaczeniem do robienia ciast i ciast.

aby przygotować krem śmietanowy, najlepiej wziąć grubszą śmietanę, aby miała co najmniej 25% zawartości tłuszczu. Taki krem jest po prostu darem niebios dla każdego cukiernika. Może być używany nie tylko do układania ciast, ale także do wyrównywania ciast, a nawet do ich dekorowania. Krem doskonale zachowuje swój kształt. A jego najważniejszą zaletą jest to, że przygotowuje się bardzo prosto i szybko.
gotowy krem można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ale podczas używania należy go wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał się miękki.

ważne! aby krem z pewnością się sprawdził, przestrzegaj prostych zasad:
- pozwól, aby baza kremu zgęstniała podczas gotowania (mąka powinna się zaparzyć, ale upewnij się, że przyszły krem się nie przypali i nie będzie grudek).
- parzona mieszanka mąki musi koniecznie ostygnąć, jeśli dodasz olej do nieostrej masy, masło się rozpuści, a śmietana się nie rozpadnie.
- masło do kremu powinno być wysokiej jakości. Olej niskiej jakości może źle wpłynąć na konsystencję kremu, uczynić go płynnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy