skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremową śmietanę do ciasta? Aby zrobić krem, dodaj jajka do małego rondla.
Krok 2:
Wlej odpowiednią ilość cukru do jajek.
Krok 3:
Trzepaczką wymieszaj wszystko, aby cukier wtrącił się w jajka.
Krok 4:
Następnie ubij przesianą mąkę trzepaczką.
Krok 5:
Dodaj odpowiednią ilość śmietany do tej mieszanki. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek. Napełnij większy garnek wodą i zagotuj wodę. Umieść patelnię z kremem w dużej. Nazywa się to kąpielą wodną. Więc gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Zajmie to około 10 minut.
Krok 6:
Krem powinien być w przybliżeniu taki gęsty. Pozostaw do ostygnięcia. Podczas chłodzenia okresowo mieszaj krem, aby wierzch się nie zwietrzył.
Krok 7:
Gdy krem ostygnie, przejdź do następnego kroku. Ubij miękkie masło na puszystą białą masę. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Dlatego zadbaj o to z wyprzedzeniem i wyciągnij olej z lodówki dzień wcześniej. Ubij go na najwyższych obrotach. Masa stanie się delikatna i przewiewna.
Krok 8:
Dodaj krem śmietanowy do ubitego masła.
Krok 9:
Wymieszaj mikserem. Powinien być taki krem reliefowy o jednorodnej konsystencji. Użyj gotowego kremu zgodnie z przeznaczeniem do robienia ciast i ciast.
aby przygotować krem śmietanowy, najlepiej wziąć grubszą śmietanę, aby miała co najmniej 25% zawartości tłuszczu. Taki krem jest po prostu darem niebios dla każdego cukiernika. Może być używany nie tylko do układania ciast, ale także do wyrównywania ciast, a nawet do ich dekorowania. Krem doskonale zachowuje swój kształt. A jego najważniejszą zaletą jest to, że przygotowuje się bardzo prosto i szybko.
gotowy krem można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ale podczas używania należy go wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał się miękki.
ważne!
aby krem z pewnością się sprawdził, przestrzegaj prostych zasad:
- pozwól, aby baza kremu zgęstniała podczas gotowania (mąka powinna się zaparzyć, ale upewnij się, że przyszły krem się nie przypali i nie będzie grudek).
- parzona mieszanka mąki musi koniecznie ostygnąć, jeśli dodasz olej do nieostrej masy, masło się rozpuści, a śmietana się nie rozpadnie.
- masło do kremu powinno być wysokiej jakości. Olej niskiej jakości może źle wpłynąć na konsystencję kremu, uczynić go płynnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g