skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z indyka? Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Zacznijmy od niego, aby gdy ciasto znajduje się pod folią, nie tracić czasu i robić nadzienie do pierogów. Warto również zwrócić uwagę, że ponieważ mąka jest inna (użyłem najwyższej jakości), to również inaczej pochłania wodę. Oznacza to, że mąka lub woda może zająć ci mniej lub więcej, więc skup się na konsystencji ciasta
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiego pojemnika, dodaj sól, wymieszaj suche składniki. Zrób zagłębienie w środku mąki i wlewając tam wrzącą wodę, zagnieść ciasto łyżką. Następnie kontynuuj wyrabianie ciasta, ale już rękami. Gdy ciasto zbierze się w jedną grudkę, przenieś je na powierzchnię roboczą i zagniataj ciasto na pierogi przez kolejne 7 minut. Następnie włóż ciasto z powrotem do tego samego pojemnika, który przykryj folią spożywczą. Pozostaw ciasto w spokoju na 30 minut.
Krok 3:
Teraz przygotuj nadzienie do pierogów. Aby to zrobić, umyj indyka, osusz go ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
Teraz pokrój go na kawałki, możesz grubo, tylko po to, aby te kawałki zmieściły się w maszynce do mięsa.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki. Przełóż pokrojonego indyka i cebulę przez maszynę do mięsa. Do mięsa mielonego dodaj sól i czarny pieprz. Jeśli chcesz, aby pierogi były soczyste, dodaj trochę wody do mięsa mielonego, około łyżki. Zagnieść mięso mielone, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 6:
Można teraz wrócić do testu. Ciasto podzielić na kilka części. Weź jedną część do pracy, resztę pozostaw pod folią, aby ciasto nie wyschło. Ciasto rozwałkować cienko wałkiem do ciasta. Na przykład za pomocą szklanki wyciśnij koła w cieście. Na każdym kółku umieść mielonego indyka na środku.
Krok 7:
Teraz uformuj pierogi. W tym celu krawędzie koła wokół obwodu pierogów można zwilżyć wodą, aby dobrze się wyrzeźbiły. Następnie złóż okrąg na pół, wykonaj zaczepy, a następnie połącz oba końce, dobrze je zabezpieczając. W ten sposób przyklej wszystkie pierogi.
Krok 8:
Gotowe pierogi można natychmiast ugotować. W takim przypadku zagotuj wodę, Posol ją, włóż liść laurowy i włóż do niego pierogi. Po wzniesieniu się na powierzchnię wody gotuj je przez kolejne 3-6 minut (w zależności od wielkości pierogów). Lub pierogi można zamrozić i w razie potrzeby ugotować. Możesz przechowywać je w zwykłej plastikowej torbie.
pierogi z indykiem nie były złe, ale lubię je bardziej z wieprzowiną, wołowiną lub mieloną wieprzowiną-wołowiną, może po prostu bardziej znajomo. Po ich wypróbowaniu zdałem sobie sprawę, że czegoś brakuje, okazało się, że bardzo brakuje kopru. Sprawia, że pierogi są o wiele smaczniejsze. A jednak wydaje mi się, że takie pierogi będą dobre w bulionie. Tam jest ich miejsce!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g