skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu z dynią w piekarniku? Wybierz soczystą i słodką dynię do zapiekanki, mam odmianę & quot; Butternut & quot;. Umyj dynię pod bieżącą wodą, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż na patelnię i wlej wodę. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do ugotowania, około piętnastu minut. Zamiast gotować, możesz upiec dynię w dużych kawałkach w piekarniku, ale gotować szybciej.
Krok 2:
Przenieś dynię do wysokiej szklanki blendera i ubij dyszą zanurzeniową, aż będzie gładka. Puree na razie odstaw na bok.
Krok 3:
Weź twaróg nie suchy! Idealny jest twarożek w prostokątnych brykietach lub jak mój - w miękkim opakowaniu-kiełbasa, z której twarożek jest wyciskany przez otwór rękami. Wyślij twaróg do miski.
Krok 4:
Wbij tam jajka.
Krok 5:
Dodaj sól, cukier zwykły i cukier waniliowy.
Krok 6:
Za pomocą miksera wymieszaj twaróg w jedną substancję.
Krok 7:
Teraz musimy podzielić masę twarogową na dwie części: białą i pomarańczową. Do osobnej miski przenieś cały puree z dyni i 300 gramów twarogu z pierwszej miski.
Krok 8:
Wymieszaj masę dyniowo-twarogową (dodanie puree sprawi, że będzie cieńsza niż biała) i dodaj do niej tyle mąki, aby gęstość mieszanki białej i pomarańczowej była z grubsza wyrównana. Dodałem dwie łyżki stołowe, ale spójrz na konsystencję. Nie dodawaj mąki do białej mieszanki!
Krok 9:
Przenieś twaróg do dwóch różnych cornetics (worków cukierniczych). Długie końce można zabezpieczyć gumkami, a następnie odciąć.
Krok 10:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Mam silikon o średnicy wewnętrznej 18 cm, bok 5 cm, wytnij dwa centymetry ostrych, uszczelnionych końcówek na kornetykach i ostrożnie rozprowadź twarożek w pierścieniach, zmieniając kolory, zaczynając od największego-zewnętrznego. Gdy tylko pierwsza warstwa zostanie całkowicie wypełniona wielokolorowymi pierścieniami, przejdź do drugiej, w szachownicę. Oznacza to, że musisz spróbować ułożyć biały okrąg nad pomarańczowym, a pomarańczowy nad białym.
Krok 11:
Pracuj według tego schematu, aż zabraknie całego twarogu. Mam trzy warstwy wielokolorowych kółek. W razie potrzeby możesz wykonać wzór na powierzchni. Użyj wykałaczki, aby narysować kilka promieni od środka do krawędzi, a następnie między promieniami w ten sam sposób, ale od krawędzi do środka. Piec zapiekankę, aż twaróg się ustabilizuje, a wierzch lekko się zrumieni przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Czas może się znacznie różnić.
Krok 12:
W każdym razie zapiekanka powinna dobrze wyrosnąć i stać się sprężysta nie tylko na brzegach, ale także na środku. Po zakończeniu zapiekanki wyłącz piekarnik i pozostaw formę w środku, aby stopniowo ostygła na około dwadzieścia minut. Dzięki temu zapiekanka straci minimalną objętość.
zapiekanka jest przewiewna i bardzo smaczna, z bogatym smakiem dyni i lekką nutą wanilii. Jest elastyczny i miękki ze względu na jajka, na zdjęciu widać nawet małe bąbelki, chociaż szczególnie nie biliśmy jajek. Zapach - taki przytulny-jesienny, ponad wszelkie pochwały! A za jaskrawą kolorystykę moje domowe nadały jej przydomek "piękna zapiekanka" :)
Nie daj się zastraszyć używaniem kornetów! Jest to o wiele szybsze niż pół godziny rozprowadzania tej samej "zebry" łyżkami... z kornetykami najważniejsze jest przestrzeganie kolejności nakładania się kół, aby biały nie był nad białym, a pomarańczowy nad pomarańczowym.
jeśli nagle, po włożeniu twarogu do kornetów, stało się jasne, że jedna masa jest grubsza niż druga, w porządku! Najpierw zagęść okrąg i wypełnij luki bardziej płynną masą.
weź pod uwagę, że dania z twarogu są dość kapryśne i nie są najłatwiejsze do zrobienia. Wiele tutaj zależy od wysokiej jakości surowców.
zdecydowanie polecam używanie wagi kuchennej w pracy.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g