Szybka kapusta kiszona chrupiąca w słoiku bez octu

bardzo szybko i łatwo, w pośpiechu, zdrowe i smaczne! Kapusta kiszona chrupiąca w słoiku bez octu będzie gotowa w ciągu zaledwie kilku dni, ponieważ jest wypełniona solanką. To znacznie przyspiesza proces fermentacji. Sama kapusta pozostaje soczysta i chrupiąca!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
20 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybką kiszoną kapustę chrupiącą w słoiku bez octu? Przygotuj jedzenie. Weź małą kapustę widelcem, lepiej, jeśli jest późna, słodka i soczysta — to z tego uzyskuje się najsmaczniejszą kiszoną kapustę. Ilość marchewki zależy od smaku — nie wkładam dużo, możesz jej w ogóle nie wkładać ani używać więcej. Możesz również pominąć pieprz i liście laurowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapusta według tak szybkiego przepisu jest przygotowywana przy użyciu solanki. Najpierw przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Wlej czystą zimną wodę do odpowiedniego naczynia (kadzi, patelni lub rondla) i podpal. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej sól, cukier i przyprawy. Mieszaj i gotuj solankę przez dwie minuty na dużym ogniu. Następnie wyłącz ogień i całkowicie ostudź solankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij górne liście z widelec, spłucz sam widelec. Drobno posiekaj kapustę w dowolny dogodny sposób. Możesz użyć specjalnego rozdrabniacza, tarki lub czyścika do warzyw. Lub po prostu pokrój go nożem, tak jak ja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj i obierz marchewki. Zetrzyj go na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewki do kapusty. Dobrze wymieszaj warzywa rękami, możesz je nawet lekko zmiażdżyć, aby kapusta dała sok i stała się bardziej miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź szklany słoik o odpowiednim rozmiarze. Dla mojego małego widelca nie wystarczyło 1,5 litra, trzeba było wziąć 2 litry. Złóż kapustę do słoika, lekko ubijając ją pięścią. Zatrzymaj się, gdy poziom kapusty osiągnie ramiona słoika — to miejsce pozostanie na solankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij kapustę schłodzoną solanką, aby całkowicie ją przykryła-to ważne, w przeciwnym razie kapusta może wyschnąć. Pozostaw słoik kapusty w temperaturze pokojowej na jeden dzień bez przykrycia. W tym czasie kilka razy przebij go długim drewnianym szpikulcem lub igłą dziewiarską do dołu, aby uwolnić powstały Gaz. Spróbuj kapusty po 24 godzinach — może być już gotowa. Ale mój potrzebował dwóch dni. Niektórzy piszą, że potrzeba trzech dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spójrz na swoją kapustę. Przez cały czas kiszenia trzymaj kapustę na stole w temperaturze pokojowej i przekłuwaj patyczkiem. Usuń gotową kapustę bezpośrednio w słoiku do przechowywania w lodówce. Podawaj go do stołu bez solanki, możesz dodać do niego cebulę i zioła. Uwielbiam jarmuż z żurawiną. Smacznego!

możesz przechowywać taką kapustę przez kilka tygodni w zimnym miejscu. Ale jest dobra - szybko zrobiona, zjedzona, ponownie zakwaszona.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy