zupa grzybowa ze świeżych grzybów

lekki, ze zwykłych potraw, pachnący i rozgrzewający! Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to przepis na jedno z najlepszych pierwszych dań. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Jednocześnie ta zupa jest przygotowywana bardzo szybko i prosto. A kosztem okazuje się Niedrogi, zwłaszcza jeśli sam zebrałeś grzyby.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grzybową ze świeżych grzybów? Przygotuj składniki. Grzyby miodowe do tej zupy lepiej nie brać dużych, aby można je było pozostawić w całości, wtedy będzie nie tylko smaczne, ale także piękne. W razie potrzeby możesz zwiększyć zestaw warzyw. Możesz również dodać makaron lub płatki do zupy, wtedy będzie jeszcze bardziej pożywny i sycący.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze oczyść grzyby miodowe z ziemi, gruzu i spłucz pod bieżącą wodą. Włóż je do rondla, zalej czystą wodą, dodaj sól i gotuj przez około 30 minut. Następnie spuść wodę, w której gotowano grzyby miodowe. Przykryj grzyby świeżą wodą. Ponownie podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę grzybową. Cebulę obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego przygotowaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa, mieszając, na średnim ogniu, aż będą złote.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w niezbyt dużą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grzybami umieść smażoną marchewkę i cebulę. Dodaj pokrojone ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego. Sól do smaku i dodaj czarne ziarna pieprzu. Gotuj zupę przez około 20 minut. Dodaj liść laurowy, dzięki czemu zupa grzybowa będzie szczególnie aromatyczna. Gotuj jeszcze przez około 5-7 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie, ale pozostaw zupę na kuchence pod przykryciem na około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli chcesz, możesz dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę do zupy, wzmocnią one również smak zupy, sprawią, że będzie bardziej aromatyczna. Następnie wlej zupę grzybową do talerzy i podawaj. Możesz podawać go ze śmietaną, świeżymi ziołami, czosnkiem i chlebem żytnim. Okazuje się bardzo smaczny. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy