makaron z szynką i serem

proste i smaczne danie dla wszystkich koneserów makaronu. Uwielbiam Carbonarę z boczkiem. Jednak z boczkiem makaron okazuje się dość tłusty, Więc czasami gotuję bardziej dietetyczną (o ile to możliwe, aby mówić o dietetyczności tego dania)wersję. Mianowicie makaron z szynką. Dzielę się przepisem na to wspaniałe danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 53 % 31 g
336 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój szynkę w cienkie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania makaronu rozpuść masło na patelni. Ułóż szynkę i smaż na lekko złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść spaghetti na patelni, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę. Dusić na małym ogniu, mieszając, 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp tartym serem, przyprawami. Jeszcze raz wymieszaj i zdejmij z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy