skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę jak zwykle na zupę.
2. Włóż ziemniaki do rondla, napełnij wodą, solą, Wyślij do ognia. Gotuj przez 20 minut od momentu wrzenia.
3. Obierz buraki, marchewkę i cebulę. Następnie warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę.
4. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, rozłóż przygotowane warzywa, smaż przez 10-12 minut, aż będą miękkie.
5. Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę do warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
6. Przenieś zawartość patelni na patelnię do ziemniaków, gotuj przez około 8-10 minut.
7. Moje buraki, drobno posiekaj, dodaj do zupy, nie zapomnij o soli i cukrze, a także wzmocnij smak sokiem z cytryny.
8. Gotuj zupę przez 5 minut, dodaj zmielony czarny pieprz i zdejmij z ognia.
podawaj na gorąco, doprawione kwaśną śmietaną i posypane posiekanym koperkiem.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g