skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie zupy z fasolą i mięsem wymaga prostego zestawu produktów: mięsa, fasoli, warzyw, sosu pomidorowego i ziół.
Krok 2:
Zanim zaczniesz gotować zupę, przygotuj fasolę z wyprzedzeniem. Rośliny strączkowe należy zalać zimną wodą wieczorem i pozostawić do namoczenia do rana.
Krok 3:
Wyślij mięso na patelnię. Możesz użyć wołowiny, cielęciny lub jagnięciny. Dodaj średniej wielkości cebulę i łodygę selera, aby uzyskać bogatszy, smaczniejszy i zdrowszy bulion. Wlej dwa litry zimnej wody i podgrzej pod zamkniętą pokrywką.
Krok 4:
Odcedź fasolę. W osobnym małym rondlu gotuj fasolę do miękkości (zajmie to około 50-60 minut).
Krok 5:
Po zagotowaniu wody w garnku z mięsem Usuń powstałą pianę za pomocą dużej łyżki. Dodaj sól, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso pod półzamkniętą pokrywką przez co najmniej półtorej godziny (aż mięso będzie miękkie).
Krok 6:
Wrzuć gotową fasolę do durszlaka.
Krok 7:
Ugotowane mięso wyjąć z bulionu, cebulę i seler wyjąć z patelni łyżką i wyrzucić (alternatywnie można odcedzić bulion).
Krok 8:
Przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój marchewki i cebulę średniej wielkości(marchewki można zetrzeć).
Krok 9:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 10:
Garnek z bulionem z powrotem na dużym ogniu, wyślij fasolę, ziemniaki, sos pomidorowy, cebulę i marchewkę do bulionu.
Krok 11:
Wymieszaj zawartość patelni, w razie potrzeby dodaj liść laurowy. Po ugotowaniu gotuj wszystkie składniki na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane (około 15-20 minut).
Krok 12:
Lekko schłodzone mięso pokroić na średniej wielkości kawałki.
Krok 13:
Gdy zupa jest gotowa, ogień pod patelnią zrobić najsilniejszy. Wyślij pokrojone mięso i drobno posiekane warzywa na patelnię.
Krok 14:
W razie potrzeby możesz dodać posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek. Po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zupę na chwilę.
Krok 15:
Podając zupę fasolową z mięsem, udekoruj gałązką zieleni i posyp ziele angielskie.
fasola ma wiele składników odżywczych, pierwiastków śladowych, witamin i aminokwasów. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu fasola jest bardzo cennym produktem.
zupy fasolowe są zawsze bardzo sycące i pyszne!
spróbuj, a na pewno ci się spodoba!
smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g