Zupa z fasoli i mięsa

Domowy, bardzo satysfakcjonujący i natychmiast rozgrzewający! Zupa z fasolą i mięsem przywróci siłę, nasyci i zapewni dobry nastrój! Pachnące i zdrowe, jasne i bogate! Gęstość zupy można regulować według własnego uznania, zmieniając ilość fasoli i ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 48 % 15 g
149 kcal
IG: 93 / 7 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie zupy z fasolą i mięsem wymaga prostego zestawu produktów: mięsa, fasoli, warzyw, sosu pomidorowego i ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanim zaczniesz gotować zupę, przygotuj fasolę z wyprzedzeniem. Rośliny strączkowe należy zalać zimną wodą wieczorem i pozostawić do namoczenia do rana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij mięso na patelnię. Możesz użyć wołowiny, cielęciny lub jagnięciny. Dodaj średniej wielkości cebulę i łodygę selera, aby uzyskać bogatszy, smaczniejszy i zdrowszy bulion. Wlej dwa litry zimnej wody i podgrzej pod zamkniętą pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź fasolę. W osobnym małym rondlu gotuj fasolę do miękkości (zajmie to około 50-60 minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zagotowaniu wody w garnku z mięsem Usuń powstałą pianę za pomocą dużej łyżki. Dodaj sól, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso pod półzamkniętą pokrywką przez co najmniej półtorej godziny (aż mięso będzie miękkie).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć gotową fasolę do durszlaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane mięso wyjąć z bulionu, cebulę i seler wyjąć z patelni łyżką i wyrzucić (alternatywnie można odcedzić bulion).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój marchewki i cebulę średniej wielkości(marchewki można zetrzeć).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Garnek z bulionem z powrotem na dużym ogniu, wyślij fasolę, ziemniaki, sos pomidorowy, cebulę i marchewkę do bulionu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj zawartość patelni, w razie potrzeby dodaj liść laurowy. Po ugotowaniu gotuj wszystkie składniki na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane (około 15-20 minut).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko schłodzone mięso pokroić na średniej wielkości kawałki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy zupa jest gotowa, ogień pod patelnią zrobić najsilniejszy. Wyślij pokrojone mięso i drobno posiekane warzywa na patelnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby możesz dodać posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek. Po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zupę na chwilę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podając zupę fasolową z mięsem, udekoruj gałązką zieleni i posyp ziele angielskie.

fasola ma wiele składników odżywczych, pierwiastków śladowych, witamin i aminokwasów. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu fasola jest bardzo cennym produktem.

zupy fasolowe są zawsze bardzo sycące i pyszne!

spróbuj, a na pewno ci się spodoba!

smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy