Sałatka z wątróbki mintaja w puszkach

lekki, z ciekawymi składnikami i przyjemnym smakiem. Sałatki z wątroby mintaja w puszkach są niezrównane w smaku. Są łatwe w przygotowaniu i nie uderzają w portfel. Dobre na dni powszednie i święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 75 % 21 g
węglowodany 4 % 1 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbką mintaja? Przygotuj niezbędne składniki. Jajka do sałatki potrzebują dużych wybranych. Jeśli twoje jajka są małe, drugiej kategorii, weź 4 sztuki. Ogórek potrzebuje dużego, soczystego, jeśli ogórki są małe, weź dwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij wątrobę mintaja ze słoika, spuść nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj wątrobę widelcem. Sam określ stopień zmielenia konserw.Można go posiekać na bardzo małe kawałki, prawie do stanu pasztetu lub po prostu podzielić wątrobę na większe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jeśli skórka ogórka nie jest twarda, nie wiotka, nie jest gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz pietruszkę i koperek, strząśnij z wody i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki i koperku możesz wziąć inne warzywa do smaku, na przykład łodygi zielonej cebuli, kolendrę, szpinak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jako sos sałatkowy możesz użyć zwykłej śmietany lub sosu tatarskiego. Jeśli chcesz użyć kamienia nazębnego, możesz wziąć sklep lub ugotować go samodzielnie. Do sosu potrzebujesz: 2 łyżki. l kwaśna śmietana zmieszana z jednym drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W salaterce połącz jajka, seler, ogórek, zioła i wątróbkę mintaja.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól, pieprz sałatkę do smaku, dopraw sosem lub kwaśną śmietaną i wymieszaj. Jeśli nie używasz kwaśnej śmietany, ale solonego sosu, musisz ostrożnie posolić i pieprzyć sałatkę, aby nie zepsuć sałatki przyprawami. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

wątróbkę mintaja można zastąpić wątróbką dorsza.

zamiast śmietany lub sosu tatarskiego możesz doprawić sałatkę majonezem. Dobrze komponuje się również z resztą składników tej sałatki.

bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednią wątrobę: nie powinna być gorzka, nie powinna pełzać w twoich rękach, ale być elastyczna. Dlatego przed dodaniem wątróbki do sałatki koniecznie spróbuj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Wątroba mintaja - 474   kcal/100g

Podobne przepisy