Zupa Chłopska z kaszą

gęsty, obfity, pyszny, niedrogi, łatwy do przygotowania! Chłopską zupę z kaszą można gotować na dowolnym bulionie lub wodzie. Oznacza to, że może być chudy. To pierwsze danie doskonale nasyca i rozgrzewa. Podawaj ze świeżymi ziołami, doprawionymi kwaśną śmietaną lub majonezem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
64 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę chłopską? Przygotuj jedzenie. Kurczak lepiej wziąć specjalną zupę, jest smaczniejszy do bulionu. Ale odpowiedni jest również zwykły brojler. Gotowałam zupę z kaszą jaglaną. Odpowiedni jest również ryż, jęczmień, jęczmień. Pamiętaj tylko, że czas gotowania każdego zboża jest inny. Z ziół weź koperek lub pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czystą zimną wodę do garnka. Umieść kurczaka w wodzie, wygodniej jest pokroić go na kawałki. Postaw garnek z kurczakiem na małym ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i usuń piankę łyżką cedzakową. Niech ogień będzie minimalny. Gotuj kurczaka przez 30 minut, zupę dłużej, 1,5-2 godziny. Następnie wyjmij kurczaka i lekko ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj pozostałe składniki. Posortuj proso, usuwając śmieci i czerwone ziarna. Następnie dokładnie spłucz płatki pod zimną bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ziemniaki i proso do bulionu. Dodaj sól. Zagotuj zupę i gotuj przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddziel mięso od kości i pokrój je na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso do zupy, dodaj warzywa. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zupa Chłopska z kaszą jest gotowa.

taka zupa była często gotowana przez moją babcię. Okazuje się bardzo obfity i gęsty. Podczas gotowania bulionu dodałem całą cebulę dla smaku, wyrzuciłem ją na sam koniec. Położyłem też ziarna pieprzu i liść laurowy.

zupę chłopską można ugotować całkowicie bez mięsa, ale wtedy lepiej włożyć do niej smażoną cebulę.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy