bułeczki czekoladowe z ciasta drożdżowego

Miękkie, Puszyste, aromatyczne, z nadzieniem czekoladowym! Bułeczki czekoladowe z ciasta drożdżowego wymagają prostych, niedrogich produktów. Wykonanie ich wcale nie jest trudne. Nadzienie jest stabilne i nie wycieka podczas pieczenia. W międzyczasie bułki są w piekarniku, smak tak apetyczny, że wszyscy pobiegną do kuchni!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 70 % 39 g
275 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułeczki czekoladowe z ciasta drożdżowego? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Należy to zrobić, aby mąka została wzbogacona w tlen. Wtedy ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a pieczenie okaże się bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na małym ogniu, lekko ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier z całości i 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić ciasto, wybierz przestronną, obszerną miskę, biorąc pod uwagę, że ciasto będzie rosło. Ubij trzepaczką jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj aktywowane drożdże do powstałej mieszanki, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopione, niepalne masło i śmietanę. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Mąka ma różne właściwości, więc może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość. Nie wylewaj całej mąki na raz, aby ciasto nie było gęste i napięte. Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść miękkie, jednolite, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h 20-30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj czekoladowe nadzienie do bułek. Każda ciemna czekolada bez dodatków wystarczy. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel czekoladę na małe kawałki, aby szybciej się rozpuściła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W małym rondlu połącz suche składniki: cukier, kakao, mąkę i skrobię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W małych porcjach wlej mleko, mieszając wszystko trzepaczką. Płynna masa powinna być jednorodna, bez grudek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść patelnię z masą czekoladową na kuchence. Podgrzej masę na umiarkowanym ogniu. W tym czasie bardzo ważne jest ciągłe mieszanie wszystkiego trzepaczką, aby nie powstały grudki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj masło i czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na małym ogniu, cały czas mieszając, gotuj masę, aż zgęstnieje.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze ostudź gotowe nadzienie czekoladowe.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gdy objętość ciasta wzrośnie 2-2, 5 razy, możesz zacząć go kroić.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanego rozmiaru bułek. Zwiń koloboki i przykryj je ręcznikiem, aby nie wyschły.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp trochę mąką stół. Rozwałkuj każdą część ciasta na owalną tortillę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Umieść nadzienie czekoladowe na środku tortilli.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Połącz brzegi ciasta i dobrze ściśnij w formie pasztecika.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dociśnij szew i delikatnie, bez silnego nacisku, rozwałkuj ciasto z powrotem do tortilli.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wykonaj cięcia na tortilli wzdłuż, dochodząc do krawędzi.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Zwinąć nadziewane ciasto w rolkę, przekręcając je ukośnie.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Zwiń bułkę w pierścień i dobrze połącz końce, aby bułka nie rozwinęła się podczas pieczenia. Podobnie uformuj bułki z reszty ciasta.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wymieszaj żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ułóż powstałe półfabrykaty na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostaw bułki na 15 minut. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułki żółtkiem.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Piecz bułki czekoladowe w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Schłodzić gotowe wypieki i podawać. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy