skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułeczki czekoladowe z ciasta drożdżowego? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Należy to zrobić, aby mąka została wzbogacona w tlen. Wtedy ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a pieczenie okaże się bujne i przewiewne.
Krok 3:
Rozpuść masło na małym ogniu, lekko ostudź.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier z całości i 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 5:
Aby zrobić ciasto, wybierz przestronną, obszerną miskę, biorąc pod uwagę, że ciasto będzie rosło. Ubij trzepaczką jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Krok 6:
Dodaj aktywowane drożdże do powstałej mieszanki, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj stopione, niepalne masło i śmietanę. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Mąka ma różne właściwości, więc może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość. Nie wylewaj całej mąki na raz, aby ciasto nie było gęste i napięte. Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 9:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję.
Krok 10:
Zagnieść miękkie, jednolite, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h 20-30 minut.
Krok 11:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj czekoladowe nadzienie do bułek. Każda ciemna czekolada bez dodatków wystarczy. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną.
Krok 12:
Podziel czekoladę na małe kawałki, aby szybciej się rozpuściła.
Krok 13:
W małym rondlu połącz suche składniki: cukier, kakao, mąkę i skrobię.
Krok 14:
W małych porcjach wlej mleko, mieszając wszystko trzepaczką. Płynna masa powinna być jednorodna, bez grudek.
Krok 15:
Umieść patelnię z masą czekoladową na kuchence. Podgrzej masę na umiarkowanym ogniu. W tym czasie bardzo ważne jest ciągłe mieszanie wszystkiego trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Krok 16:
Gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj masło i czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
Krok 17:
Na małym ogniu, cały czas mieszając, gotuj masę, aż zgęstnieje.
Krok 18:
Dobrze ostudź gotowe nadzienie czekoladowe.
Krok 19:
Gdy objętość ciasta wzrośnie 2-2, 5 razy, możesz zacząć go kroić.
Krok 20:
Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanego rozmiaru bułek. Zwiń koloboki i przykryj je ręcznikiem, aby nie wyschły.
Krok 21:
Posyp trochę mąką stół. Rozwałkuj każdą część ciasta na owalną tortillę.
Krok 22:
Umieść nadzienie czekoladowe na środku tortilli.
Krok 23:
Połącz brzegi ciasta i dobrze ściśnij w formie pasztecika.
Krok 24:
Dociśnij szew i delikatnie, bez silnego nacisku, rozwałkuj ciasto z powrotem do tortilli.
Krok 25:
Wykonaj cięcia na tortilli wzdłuż, dochodząc do krawędzi.
Krok 26:
Zwinąć nadziewane ciasto w rolkę, przekręcając je ukośnie.
Krok 27:
Zwiń bułkę w pierścień i dobrze połącz końce, aby bułka nie rozwinęła się podczas pieczenia. Podobnie uformuj bułki z reszty ciasta.
Krok 28:
Wymieszaj żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 29:
Ułóż powstałe półfabrykaty na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostaw bułki na 15 minut. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułki żółtkiem.
Krok 30:
Piecz bułki czekoladowe w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.
Krok 31:
Schłodzić gotowe wypieki i podawać. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g