kiełbasa wołowa w domu

kiełbasa wołowa to pyszne i soczyste danie mięsne! Możesz podawać go z różnymi sosami, kwaśną śmietaną, gęstym klasycznym jogurtem, dodatkami z ziemniaków, makaronu lub płatków zbożowych.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 17 g
tłuszcze 60 % 27 g
węglowodany 2 % 1 g
317 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbaski wołowe w domu? Przygotuj wskazane produkty. Ponieważ kiełbasa tylko z wołowiny jest sucha w smaku, konieczne jest użycie smalcu wieprzowego! Nie myl go z tłuszczem wołowym - nie kupuj wołowiny z tłuszczem, ponieważ smak tłuszczu wołowego ma specyficzny zjełczały smak. Nie zaleca się używania takiego produktu podczas tworzenia kiełbasy!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wołowinę w wodzie, odetnij folie i żyły, odetnij skórę ze smalcu. Pokrój zarówno mięso, jak i smalec w średnie kostki. Obierz czosnek i spłucz. Jeśli chcesz, możesz dodać do mięsa mielonego i cebuli, obranej, umytej i posiekanej, ale jeśli chcesz zamrozić puste kiełbaski w jelicie na przyszłość, nie zaleca się dodawania cebuli! Przełóż wszystkie kawałki przez maszynkę do mięsa, instalując dyszę o dużych lub małych oczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suszony tymianek, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. To tymianek ujawnia smak wołowiny w potrawach. Dokładnie wymieszaj całą mieloną kiełbasę i odstaw do lodówki na 2-4 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przepłucz oczyszczone solone jelito zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Rozciągnij na specjalnej dyszy do nadziewania kiełbas lub na odciętej szyjce plastikowej butelki. Zawiąż luźny koniec jelita i przebij go igłą, aby podczas farszu wydostało się z niego powietrze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij jelito schłodzonym mięsem mielonym, jednocześnie przekłuwając je igłą w miejscach, w których gromadzi się powietrze. Wypełnienie nie jest ciasne, dociskając obrabiany przedmiot do powierzchni roboczej. Zawiąż koniec jelita. Przy gęstym wypełnieniu obrabiany przedmiot natychmiast pęknie podczas gotowania. Pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej na około 15-20 minut, aby mięso mielone w nim się rozgrzało - do gotowania. Do zamrażania-umieść półfabrykaty w zamrażarce, wkładając je do torby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż krążek surowej kiełbasy do garnka lub kotła, zalej ciepłą wodą i umieść pojemnik na kuchence, włączając Minimalne ciepło. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut, upewniając się, że igła przebija się na całej długości, aby umożliwić ucieczkę powietrza i soku. Ponieważ to kiełbasa wołowa wytwarza dużo piany podczas gotowania - nie zaleca się jej natychmiastowego pieczenia ani smażenia! Opłucz gotowaną kiełbasę w wodzie ze skrzepów piany, osusz serwetkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego okrąg gotowanej kiełbasy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na średnim ogniu smaż przedmiot na złoty kolor przez około 5-7 minut, odwróć i powtórz smażenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj kiełbasę wołową na gorąco wraz ze świeżymi ziołami, sosami, dodatkami.

kiełbasa wołowa w domu jest bardzo soczysta, smaczna i pachnąca z jasną nutą tymianku. Takie danie można podawać na świątecznym stole z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, frytek i różnych sosów.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal / 100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy