skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbaski wołowe w domu? Przygotuj wskazane produkty. Ponieważ kiełbasa tylko z wołowiny jest sucha w smaku, konieczne jest użycie smalcu wieprzowego! Nie myl go z tłuszczem wołowym - nie kupuj wołowiny z tłuszczem, ponieważ smak tłuszczu wołowego ma specyficzny zjełczały smak. Nie zaleca się używania takiego produktu podczas tworzenia kiełbasy!
Krok 2:
Opłucz wołowinę w wodzie, odetnij folie i żyły, odetnij skórę ze smalcu. Pokrój zarówno mięso, jak i smalec w średnie kostki. Obierz czosnek i spłucz. Jeśli chcesz, możesz dodać do mięsa mielonego i cebuli, obranej, umytej i posiekanej, ale jeśli chcesz zamrozić puste kiełbaski w jelicie na przyszłość, nie zaleca się dodawania cebuli! Przełóż wszystkie kawałki przez maszynkę do mięsa, instalując dyszę o dużych lub małych oczkach.
Krok 3:
Dodaj suszony tymianek, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. To tymianek ujawnia smak wołowiny w potrawach. Dokładnie wymieszaj całą mieloną kiełbasę i odstaw do lodówki na 2-4 godziny.
Krok 4:
Przepłucz oczyszczone solone jelito zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Rozciągnij na specjalnej dyszy do nadziewania kiełbas lub na odciętej szyjce plastikowej butelki. Zawiąż luźny koniec jelita i przebij go igłą, aby podczas farszu wydostało się z niego powietrze.
Krok 5:
Napełnij jelito schłodzonym mięsem mielonym, jednocześnie przekłuwając je igłą w miejscach, w których gromadzi się powietrze. Wypełnienie nie jest ciasne, dociskając obrabiany przedmiot do powierzchni roboczej. Zawiąż koniec jelita. Przy gęstym wypełnieniu obrabiany przedmiot natychmiast pęknie podczas gotowania. Pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej na około 15-20 minut, aby mięso mielone w nim się rozgrzało - do gotowania. Do zamrażania-umieść półfabrykaty w zamrażarce, wkładając je do torby.
Krok 6:
Włóż krążek surowej kiełbasy do garnka lub kotła, zalej ciepłą wodą i umieść pojemnik na kuchence, włączając Minimalne ciepło. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut, upewniając się, że igła przebija się na całej długości, aby umożliwić ucieczkę powietrza i soku. Ponieważ to kiełbasa wołowa wytwarza dużo piany podczas gotowania - nie zaleca się jej natychmiastowego pieczenia ani smażenia! Opłucz gotowaną kiełbasę w wodzie ze skrzepów piany, osusz serwetkami.
Krok 7:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego okrąg gotowanej kiełbasy.
Krok 8:
Na średnim ogniu smaż przedmiot na złoty kolor przez około 5-7 minut, odwróć i powtórz smażenie.
Krok 9:
Podawaj kiełbasę wołową na gorąco wraz ze świeżymi ziołami, sosami, dodatkami.
kiełbasa wołowa w domu jest bardzo soczysta, smaczna i pachnąca z jasną nutą tymianku. Takie danie można podawać na świątecznym stole z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, frytek i różnych sosów.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal / 100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g