bimber na zrębkach dębowych

Chcesz, żeby było dobrze, sam przygotuj alkohol! Aby uniknąć bólu głowy po przyjaznych spotkaniach, weź proces gotowania w swoje ręce. W końcu tylko wtedy jesteś pewien, co jest nalane w Twoim kieliszku. Cóż, aby zaskoczyć i zadowolić gości, przygotuj bimber na zrębkach dębowych.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
102 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 33 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bimber naparowany zrębkami dębowymi, zajmiemy się przygotowaniem tego samego bimbru. Zasadniczo nie ma znaczenia, jakiego bimbru użyjesz, zrobię najprostszy cukier. Dla niego przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Drożdże bierzemy suche i kupujemy je w specjalnym sklepie. Mam drożdże typu "Turbo", więc cały mój proces opiszę dokładnie zgodnie z instrukcjami tego typu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy wodę, której temperatura wynosi około 35 stopni. Wlej do niego cukier i drożdże, wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną ciecz. Na początku będzie mętna, ale to normalne, nie przejmuj się. Wszystko to robimy w specjalnym zbiorniku z uszczelką wodną na pokrywie, który można również kupić w specjalnym sklepie z winem. Umieść w ciepłym miejscu na 5-7 dni, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 dni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacier jest gotowy, gdy pęcherzyki powietrza przestają wydostawać się do uszczelnienia wodnego.Jeśli nie masz takiego zbiornika, możesz wlać płyn do słoików i założyć zwykłą rękawicę medyczną. Po rozpoczęciu drożdży napompuje się, ale po ugotowaniu zacieru odpadnie. Oznacza to, że jest gotowy do destylacji. Okazuje się przezroczysty, żółty i o specyficznym zapachu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz możesz zacząć destylować zacier w bimber. Zbieramy urządzenie i wlewamy zacier do bimbru zgodnie z instrukcjami. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy. Gdy tylko temperatura w kolumnie osiągnie 60 stopni, włącz zimną wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cóż, właściwie w temperaturze 75 stopni w kolumnie rozpoczyna się sam proces, dla którego wszystko zostało pomyślane. Chcę tylko ostrzec, że musisz monitorować temperaturę. A gdy tylko osiągnie 80 stopni, natychmiast zmniejsz ogień, w przeciwnym razie może być konieczna naprawa w najbliższej przyszłości. Robię to w łazience na kuchence elektrycznej o średniej mocy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy my to wszystko fermentujemy i gotujemy, zajmiemy się bezpośrednio zrębkami dębowymi. Można go kupić w specjalnym sklepie, ale nie zawsze tam jest. Dlatego zrobimy to sami. Można to zrobić samodzielnie, drobno siekając suchy pień lub kupując go w produkcji mebli, upewniając się, że nie jest w żaden sposób przetwarzany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj zrębki dębowe i napełnij zimną wodą na jeden dzień. Co 6 godzin zmieniamy wodę. Następnie spuść wodę i spłucz pod bieżącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 500 mililitrów wody i zagotuj. Wlej zrębki gorącą wodą i dodaj 13 gramów sody oczyszczonej. Zostawiamy wszystko, aż całkowicie ostygnie. Spuść wodę i spłucz zrębki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy wióry w jednej warstwie i suszymy je w dowolny dogodny sposób. Najwygodniej jest to zrobić na słońcu lub zimą na baterii. Zrębki powinny łatwo pękać i stać się dwa razy łatwiejsze. Zwykle zajmuje to 2-3 dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przejdź bezpośrednio do procesu wypalania. Można to zrobić na grillu, owijając wióry w folię. Ale dzięki tej metodzie bardzo trudno będzie kontrolować, jaki rodzaj pieczenia się okaże. Będziemy robić w domu, w piekarniku konwekcyjnym, ale w domu musi być bardzo dobry Okap. Układamy wióry w jednej warstwie na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika w temperaturze 150 stopni. W przypadku pierwszego stopnia trzymamy zrębki przez 1,5-2 godziny, powinny stać się złote.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie kontynuuj suszenie, aż będzie brązowe, tak średnio smażone. Zajmie to około 40 minut do jednej godziny, a emisja dymu również wzrośnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie kontynuuj pieczenie, aż lekko się przypali. Oznacza to, że zrębki powinny stać się prawie czarne, ale nie zamieniać się w węgle. Zajmie to kolejną godzinę i powiem od razu, zapach ognia rozprzestrzenia się po domu, więc nadal lepiej jest spróbować go zdobyć w sklepie. Usuń zrębki i całkowicie ostudź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowujemy pojemniki, w których nalegamy na bimber i pokrywki. Układamy wióry w pojemnikach. Na każdy litr bimbru potrzebujemy 10 gramów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij przygotowane pojemniki zrębkami i szczelnie zamknij pokrywkami. Usuwamy w ciemnym miejscu od 3 tygodni do 2 miesięcy. To zależy od Twojego gustu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak właśnie staje się za trzy tygodnie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kolor i posmak bimbru zależy od stopnia pieczenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wesołej uczty z dobrymi ludźmi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy