skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Mimoza z ziemniakami i puszkami? Przygotuj niezbędne produkty. Każda puszka będzie odpowiednia: sardynka, saura, makrela zarówno w oleju, jak i we własnym soku.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki i marchewki we wrzącej wodzie do miękkości. Sprawdź gotowość warzyw nożem. Jeśli nóż swobodnie przebije warzywo, jest gotowy. Wyjmij gotowane warzywa z wody i całkowicie ostudź. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz i posiekaj marchewki na średniej lub drobnej tarce.
Krok 4:
Umieść ryby w puszkach w odpowiedniej misce. Rozgnieć rybę widelcem. Mam konserwy z własnym sokiem. W tym samym czasie dodaję płyn do ryby, a sałatka jest bardziej soczysta. W razie potrzeby nie można użyć płynu.
Krok 5:
Ser możesz wziąć ten, który lubisz bardziej: twardy, półstały lub stopiony. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Zalej jajka wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Zanurz jajka na twardo w zimnej wodzie, aby ostygły. Skorupka jaja lepiej oczyści się z różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, oddzielić białka od żółtek. Zmiel białka na drobnej tarce.
Krok 7:
Montaż sałatki można wykonać w pierścieniu do serwowania. Ustaw go na talerzu. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą, spłaszcz. W razie potrzeby tę warstwę można lekko posolić.
Krok 8:
Na wierzch posmaruj warstwę ziemniaków majonezem.
Krok 9:
Następnie ułóż startą marchewkę. Spłaszcz warstwę marchewki łyżką. Polej majonezem.
Krok 10:
Następna warstwa to starty ser. I znowu majonez.
Krok 11:
Ułóż ryby w puszkach, spłaszcz.
Krok 12:
Posmaruj warstwę ryb odrobiną majonezu.
Krok 13:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce na wierzchu konserw. Zostaw trochę żółtek do dekoracji sałatki na wierzchu.
Krok 14:
Ułóż równomiernie białka na ostatniej warstwie. Posmaruj sałatkę majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny do namoczenia.
Krok 15:
Umyj koperek, dobrze osusz, drobno posiekaj.
Krok 16:
Przed podaniem udekoruj sałatkę na wierzchu według uznania i smaku, używając posiekanych ziół i pozostałych żółtek startych na drobnej tarce. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g