klasyczna sałatka Mimoza z ziemniakami w puszkach

znane, popularne, proste, z niedrogich produktów! Mimoza z ziemniakami i puszkami to klasyczna wersja sałatki, która od wielu lat nie traci na popularności. Delikatny, zrównoważony smak, dostępność składników to zalety, które sprawiają, że jest pożądany przez wielu. Na rodzinny obiad i wakacje!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 23 % 7 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Mimoza z ziemniakami i puszkami? Przygotuj niezbędne produkty. Każda puszka będzie odpowiednia: sardynka, saura, makrela zarówno w oleju, jak i we własnym soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki i marchewki we wrzącej wodzie do miękkości. Sprawdź gotowość warzyw nożem. Jeśli nóż swobodnie przebije warzywo, jest gotowy. Wyjmij gotowane warzywa z wody i całkowicie ostudź. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj marchewki na średniej lub drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ryby w puszkach w odpowiedniej misce. Rozgnieć rybę widelcem. Mam konserwy z własnym sokiem. W tym samym czasie dodaję płyn do ryby, a sałatka jest bardziej soczysta. W razie potrzeby nie można użyć płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ser możesz wziąć ten, który lubisz bardziej: twardy, półstały lub stopiony. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Zalej jajka wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Zanurz jajka na twardo w zimnej wodzie, aby ostygły. Skorupka jaja lepiej oczyści się z różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, oddzielić białka od żółtek. Zmiel białka na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Montaż sałatki można wykonać w pierścieniu do serwowania. Ustaw go na talerzu. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą, spłaszcz. W razie potrzeby tę warstwę można lekko posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch posmaruj warstwę ziemniaków majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż startą marchewkę. Spłaszcz warstwę marchewki łyżką. Polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to starty ser. I znowu majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż ryby w puszkach, spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj warstwę ryb odrobiną majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj żółtka na drobnej tarce na wierzchu konserw. Zostaw trochę żółtek do dekoracji sałatki na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż równomiernie białka na ostatniej warstwie. Posmaruj sałatkę majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny do namoczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umyj koperek, dobrze osusz, drobno posiekaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przed podaniem udekoruj sałatkę na wierzchu według uznania i smaku, używając posiekanych ziół i pozostałych żółtek startych na drobnej tarce. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g

Podobne przepisy