skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania marynowanych pomidorów instant. Weźmiemy niezbyt dużego pomidora, aby miał czas na marynowanie w ciągu jednego dnia. I gęsty, aby nie rozpadł się w dłoniach po ugotowaniu. Wziąłem ostrą paprykę suszoną na małe kawałki, ale możesz wziąć świeżą paprykę, obrać ją z nasion i pokroić na kawałki.
Krok 2:
Na początek przygotujemy marynatę dla pomidory. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podpal ją. Wodę najlepiej pobierać nie z kranu, ale przefiltrowaną przez system czyszczenia. Dodaj cukier, sól, czarną i pachnącą paprykę do rondla. Zamiast zwykłego ziela angielskiego, ostatnio wolę pieprz syczuański. Ma delikatniejszy aromat i smak, chociaż jest droższy niż zwykły ziele angielskie.
Krok 3:
Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i wlej ocet, wymieszaj. Zwykły ocet można zastąpić jabłkiem lub winogronem.
Krok 4:
Podczas gotowania naszej marynaty przygotujemy nasze pomidory. Aby to zrobić, obierz czosnek i pokrój w plasterki na równą ilość pomidora. Pomidory myjemy i przecinamy od strony łodygi na 2/3 wysokości. Do każdego nacięcia wkładamy pokrojony plasterek czosnku.
Krok 5:
Następnie wlej trochę ostrej papryki do środka lub włóż kawałek świeżej papryki.
Krok 6:
Umyj seler, podziel na liście i włóż po jednym do każdego cięcia. Najwygodniej jest to zrobić tępą stroną noża, po prostu wciskając liść do środka. Seler można zastąpić bazylią lub zwykłym koperkiem.
Krok 7:
Robimy wszystkie pomidory w ten sposób i wkładamy je do głębokiego kubka.
Krok 8:
Zalej przygotowane pomidory gorącą marynatą i połóż na wierzchu naczynia, aby całkowicie podlało pomidory i nie pozwalało im się unosić. Zostawiamy je do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień, przed gotowaniem. Weź pod uwagę, że im większe pomidory, tym więcej czasu potrzebują na marynowanie. Następnie wyjmujemy z lodówki, wyławiamy łyżką z marynaty i podajemy do stołu.
Krok 9:
Bardzo smaczne z gorącymi, gotowanymi ziemniakami i brązowym chlebem. A jeśli jest też kieliszek do apetytu, okazuje się, że to tylko bajka. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g