marynowane pomidory instant

pyszne pomidory, które będą gotowe w ciągu jednego dnia. Takie pomidory bardzo pomogą Ci wiosną, kiedy zbiory prawie się skończyły lub po prostu ich nie robisz. W końcu musisz tylko trochę poczekać, a pachnące, gęste, umiarkowanie ostre pomidory będą na twoim stole. I poświęć minimum czasu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania marynowanych pomidorów instant. Weźmiemy niezbyt dużego pomidora, aby miał czas na marynowanie w ciągu jednego dnia. I gęsty, aby nie rozpadł się w dłoniach po ugotowaniu. Wziąłem ostrą paprykę suszoną na małe kawałki, ale możesz wziąć świeżą paprykę, obrać ją z nasion i pokroić na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotujemy marynatę dla pomidory. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podpal ją. Wodę najlepiej pobierać nie z kranu, ale przefiltrowaną przez system czyszczenia. Dodaj cukier, sól, czarną i pachnącą paprykę do rondla. Zamiast zwykłego ziela angielskiego, ostatnio wolę pieprz syczuański. Ma delikatniejszy aromat i smak, chociaż jest droższy niż zwykły ziele angielskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i wlej ocet, wymieszaj. Zwykły ocet można zastąpić jabłkiem lub winogronem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania naszej marynaty przygotujemy nasze pomidory. Aby to zrobić, obierz czosnek i pokrój w plasterki na równą ilość pomidora. Pomidory myjemy i przecinamy od strony łodygi na 2/3 wysokości. Do każdego nacięcia wkładamy pokrojony plasterek czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej trochę ostrej papryki do środka lub włóż kawałek świeżej papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj seler, podziel na liście i włóż po jednym do każdego cięcia. Najwygodniej jest to zrobić tępą stroną noża, po prostu wciskając liść do środka. Seler można zastąpić bazylią lub zwykłym koperkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robimy wszystkie pomidory w ten sposób i wkładamy je do głębokiego kubka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej przygotowane pomidory gorącą marynatą i połóż na wierzchu naczynia, aby całkowicie podlało pomidory i nie pozwalało im się unosić. Zostawiamy je do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień, przed gotowaniem. Weź pod uwagę, że im większe pomidory, tym więcej czasu potrzebują na marynowanie. Następnie wyjmujemy z lodówki, wyławiamy łyżką z marynaty i podajemy do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardzo smaczne z gorącymi, gotowanymi ziemniakami i brązowym chlebem. A jeśli jest też kieliszek do apetytu, okazuje się, że to tylko bajka. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy