skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z saury i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć naturalny Cyr, bez dodatku oleju, ponieważ sałatka będzie doprawiona majonezem. Wskazane jest, aby wziąć jaja domowe, w skrajnych przypadkach co - są nie tylko duże, ale najczęściej mają jasnopomarańczowe żółtko. Nawiasem mówiąc, możesz użyć gotowego ryżu, na przykład wczorajszego, pozostałego po kolacji. Wybierz ryż okrągły-jest bardziej miękki —
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Zalej posiekaną cebulę wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę. W ten sposób cebula stanie się mniej paląca.
Krok 4:
Otwórz konserwy rybne, spuść płyn. Usuń kości z ryby, a następnie zetrzyj widelcem. Inne ryby w puszkach, na przykład różowy łosoś, mogą również pasować do takiej sałatki.
Krok 5:
Dodaj cebulę gotowaną na parze do ryby.
Krok 6:
Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Dobrze opłucz ryż, zalej zimną wodą w stosunku 1 do 2-na szklankę ryżu dwie szklanki wody. Sól wodę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj z zamkniętą pokrywką przez 20 minut. Następnie wyłącz ogień i odstaw ryż na 15 minut. Lepiej ugotować ryż i schłodzić wcześniej.
Krok 7:
Dodaj całkowicie schłodzony ryż do pozostałych składników.
Krok 8:
Jajka ugotować na twardo. Schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj do sałatki.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki. W razie potrzeby sól: pamiętaj, że ryby i majonez zawierają już sól.
Krok 10:
Dopraw sałatkę majonezem. Polecam używanie własnego majonezu domowej roboty. Jest bardziej naturalny i smaczniejszy. Możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną lub mieszanką śmietany i jogurtu naturalnego.
Krok 11:
Od razu podawaj pyszną, obfitą i aromatyczną sałatkę. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g