Sałatka z saury w puszkach z jajkiem i ryżem

proste produkty, niedrogie, szybkie i bardzo smaczne! Sałatka z saury w puszkach z jajkiem i ryżem okazuje się obfitym i samowystarczalnym daniem. Można je zjeść, zjeść obiad, a nawet podać na świątecznym stole, układając je warstwami w pierścieniu.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 39 % 12 g
163 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z saury i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć naturalny Cyr, bez dodatku oleju, ponieważ sałatka będzie doprawiona majonezem. Wskazane jest, aby wziąć jaja domowe, w skrajnych przypadkach co - są nie tylko duże, ale najczęściej mają jasnopomarańczowe żółtko. Nawiasem mówiąc, możesz użyć gotowego ryżu, na przykład wczorajszego, pozostałego po kolacji. Wybierz ryż okrągły-jest bardziej miękki —

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej posiekaną cebulę wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę. W ten sposób cebula stanie się mniej paląca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otwórz konserwy rybne, spuść płyn. Usuń kości z ryby, a następnie zetrzyj widelcem. Inne ryby w puszkach, na przykład różowy łosoś, mogą również pasować do takiej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę gotowaną na parze do ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Dobrze opłucz ryż, zalej zimną wodą w stosunku 1 do 2-na szklankę ryżu dwie szklanki wody. Sól wodę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj z zamkniętą pokrywką przez 20 minut. Następnie wyłącz ogień i odstaw ryż na 15 minut. Lepiej ugotować ryż i schłodzić wcześniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj całkowicie schłodzony ryż do pozostałych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka ugotować na twardo. Schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki. W razie potrzeby sól: pamiętaj, że ryby i majonez zawierają już sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw sałatkę majonezem. Polecam używanie własnego majonezu domowej roboty. Jest bardziej naturalny i smaczniejszy. Możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną lub mieszanką śmietany i jogurtu naturalnego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Od razu podawaj pyszną, obfitą i aromatyczną sałatkę. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy