skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremowy suflet do ciasta? Przede wszystkim namocz żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na około 20 minut, aby puchła.
Krok 2:
Osobno wlej 200 gramów mleka do kadzi.
Krok 3:
Dodaj do tego cukier.
Krok 4:
Wymieszaj skrobię, aby nie było grudek. Aby to zrobić, wlej skrobię do osobnej filiżanki i wlej do niej trochę mleka. Wymieszaj skrobię z mlekiem, aż będzie gładka, a dopiero potem wlej do kadzi z mlekiem. Umieść chochlę na małym ogniu i zagotuj, ciągle mieszając. W tym samym czasie mleko zgęstnieje.
Krok 5:
Do zagęszczonej gorącej masy dodaj spuchniętą żelatynę.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 7:
W osobnej kadzi złóż połamaną białą czekoladę. Wybierz czekoladę dobrej jakości, z naturalnym masłem kakaowym.
Krok 8:
Dodaj pozostałe 150 gramów mleka. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i pozwól czekoladzie się stopić.
Krok 9:
Następnie wymieszaj obie masy — czekoladową z mlekiem i żelatynową-do uzyskania gładkości. Schłodzić wszystko do temperatury pokojowej.
Krok 10:
W następnym kroku ubij śmietanę (pamiętaj, aby schłodzić ją przed ubijaniem). Aby to zrobić, połącz ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33%) z cukrem pudrem i ubij, aż będzie puszysta. Ubijanie do stabilnych szczytów nie jest konieczne, w przeciwnym razie trudno będzie je wymieszać z kremem.
Krok 11:
Dodaj trochę bitej śmietany do schłodzonej masy żelatynowej i delikatnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 12:
Powinieneś uzyskać taką bujną, gęstą, jednorodną masę.
Krok 13:
Gotowy kremowy suflet wlać do formy do ciasta. W takim przypadku możesz ułożyć go biszkoptami lub konfiturą jagodową. Wyjmij formę z ciastem do zamrażarki lub lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zamarzła.
Krok 14:
Ta masa może być również używana do deserów-włóż ją do misek, a także ostudź.
Krok 15:
Ostrożnie wyjmij zamrożone ciasto nożem z formy. Możesz go po prostu ozdobić jagodami i podać do stołu. I możesz polać polewą czekoladową. To już pasuje do Twojego gustu. Miłego picia herbaty!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g