skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę mannę z dynią? Przygotuj składniki. Jeśli gotujesz go dla dziecka, polecam wybrać pomarańczową dynię, słodkie odmiany. Jeśli twoja dynia nie jest zbyt słodka, dodaj więcej cukru lub miodu do smaku. Możesz wziąć dowolną semolinę. Możesz także użyć mrożonej dyni.
Krok 2:
Umyj dynię, obierz, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w drobną kostkę (możesz zetrzeć na tarce, wtedy dynia będzie prawie niewidoczna w owsiance, a owsianka ugotuje się szybciej) i przenieś na patelnię. Napełnij go wodą, aby zakrył dynię o kilka centymetrów. Postaw patelnię na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj dynię przez około 15 minut.
Krok 3:
Następnie wlej mleko do rondla. Dodaj cukier, sól do smaku. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut od wrzenia.
Krok 4:
Zacznij dodawać semolinę do garnka z dynią. Wlej semolinę ze szklanki cienkim strumieniem, drugą ręką ciągle mieszając, aby semolina nie zebrała się w grudki i nie przykleiła się do dna. Gotuj owsiankę przez około 5-7 minut, mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć, wyłącz ogrzewanie.
Krok 5:
Przykryj rondel pokrywką, pozostaw owsiankę pod pokrywką na około 20 minut.
Krok 6:
Następnie rozłóż owsiankę na talerzach, dodając do niej kawałek masła. Możesz ozdobić gałązką świeżych ziół. Smacznego!
wszyscy wiedzą, jak zdrowa jest dynia. To warzywo zawiera ogromną ilość składników odżywczych i witamin A, B, C, PP, żelaza, wapnia i wielu innych niezbędnych dla ludzkiego ciała. Z dyni przygotowuje się wiele potraw: owsianki, desery, ciasta, zupy. Ale niestety nie wszyscy kochają to warzywo w czystej postaci. Dynia dobrze komponuje się z wieloma potrawami, które pozwalają zamaskować specyficzny smak dyni i sprawić, że danie będzie jeszcze smaczniejsze. Na przykład kasza manna doskonale uzupełni dynię w każdym naczyniu, z tych składników uzyskuje się pyszne płatki zbożowe, zapiekanki, zupy.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g