chłodnik szczawiowy na kefirze

przyjemna, pyszna, orzeźwiająca zupa witaminowa na Lotny lunch. Ta zupa jest przygotowywana prosto i szybko. Taka zupa nadaje się do utraty wagi, jeśli nie wkładasz do niej szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, które nie są głównymi składnikami. Osoby odchudzające muszą również wziąć kefir o minimalnej zawartości tłuszczu. Niektóre gospodynie domowe nie wkładają rzodkiewki do tej zupy. A ktoś wkłada śmietanę do talerza z lodówką. Ta zupa jest dobra, że możesz eksperymentować, dodając coś i wyłączając coś z jej składu. Mężczyźni będą zachwyceni obecnością mięsa lub szynki w tym przepisie, a także opcją podania z gotowanymi ziemniakami z olejem roślinnym, posypanymi zieloną cebulą, dzikim czosnkiem lub ziołami. Spróbuj I ty tę zupę, smacznego!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do zupy. Sortujemy, myjemy warzywa, warzywa, odcinamy końcówki ogórków i rzodkiewki. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Gotujemy wołowinę lub inne mięso lub pieczemy dzień wcześniej. Możesz wziąć szynkę lub w ogóle nie używać produktów mięsnych, są one dodatkowym składnikiem tego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy od drobno posiekanego szczawiu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej go do rondla, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj nie dłużej niż 7 minut. Zdejmij z ognia, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej posiekaną cebulę do głębokiego talerza lub miski, dodaj kilka szczypt soli i zmiel widelcem. Cebula da sok, pozostawiając charakterystyczny ostry smak cebuli, który nie będzie później odczuwalny podczas jedzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pocieramy ogórki i rzodkiewki na średniej tarce (lub możesz drobno posiekać).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj gotowane jajka i mięso (lub szynkę), jeśli je dodasz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do rondla ze schłodzonym szczawiem wysyłamy cebulę z solą, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wlej kefir, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj wszystkie posiekane produkty, wymieszaj. Smakujemy. Jeśli jest mało soli, dodaj do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko, lodówka jest gotowa! Wlej zupę do talerzy. Możesz umieścić łyżkę kwaśnej śmietany na każdym talerzu. Ta zupa dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy