skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do zupy. Sortujemy, myjemy warzywa, warzywa, odcinamy końcówki ogórków i rzodkiewki. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Gotujemy wołowinę lub inne mięso lub pieczemy dzień wcześniej. Możesz wziąć szynkę lub w ogóle nie używać produktów mięsnych, są one dodatkowym składnikiem tego przepisu.
Krok 2:
Zaczynamy od drobno posiekanego szczawiu.
Krok 3:
Następnie wlej go do rondla, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj nie dłużej niż 7 minut. Zdejmij z ognia, ostudź.
Krok 4:
Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek.
Krok 5:
Wlej posiekaną cebulę do głębokiego talerza lub miski, dodaj kilka szczypt soli i zmiel widelcem. Cebula da sok, pozostawiając charakterystyczny ostry smak cebuli, który nie będzie później odczuwalny podczas jedzenia.
Krok 6:
Pocieramy ogórki i rzodkiewki na średniej tarce (lub możesz drobno posiekać).
Krok 7:
Drobno posiekaj gotowane jajka i mięso (lub szynkę), jeśli je dodasz.
Krok 8:
Do rondla ze schłodzonym szczawiem wysyłamy cebulę z solą, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
Krok 9:
Teraz wlej kefir, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj wszystkie posiekane produkty, wymieszaj. Smakujemy. Jeśli jest mało soli, dodaj do smaku.
Krok 10:
Wszystko, lodówka jest gotowa! Wlej zupę do talerzy. Możesz umieścić łyżkę kwaśnej śmietany na każdym talerzu. Ta zupa dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g