zupa grzybowa puree ze śmietaną

pachnący, o jasnym smaku, zdrowy! Zupa grzybowa ze śmietaną jest bardzo delikatna i miękka i jest idealna dla dzieci. Tak, a dorośli nie odmówią, ponieważ zupę można dodatkowo doprawić innymi składnikami i przyprawami do smaku. I możesz po prostu posypać krakersami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę grzybową? Przygotuj wskazane składniki. Szczególnie należy zwrócić uwagę na świeżość grzybów i jakość masła. Wziąłem krem 20%, ale możesz wziąć mniej tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Boczniaki mają bardzo twarde (gumowe) nogi, więc w samej zupie będą używane tylko do przygotowania bulionu. Grzyby bardzo dobrze opłucz pod bieżącą wodą, odetnij czapki. Włóż tylko nogi grzybów do rondla, zalej wodą i gotuj przez 10-15 minut od momentu wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój. Zupa z ziemniakami będzie puree, więc wielkość pokrojonych ziemniaków wpłynie tylko na całkowity czas gotowania zupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czapki grzybowe na małe lub średnie kawałki. Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni roztop masło, podsmaż trochę posiekanej cebuli. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż grzyby się ugotują.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z garnka, w którym gotowano bulion grzybowy, wyjmij nogi boczniaka i włóż pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki się ugotują, dodając sól i pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W garnku z gotowymi ziemniakami dodaj boczniaki smażone do miękkości, wlej śmietanę i zagotuj zupę. Sprawdź sól i pieprz, w razie potrzeby dodaj przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego i możesz podawać, dodając do woli smażone grzyby, świeże zioła lub grzanki z białego chleba.

zupy grzybowe, bez względu na to, z jakich grzybów są ugotowane, są bardzo aromatyczne. A tłuczone zupy są nie tylko smaczne, ale także bardzo satysfakcjonujące. Taka prosta zupa z boczniaków jest idealna na rodzinny obiad, szczególnie w sezonie zimowym. Oczywiście boczniaki można zastąpić pieczarkami, ale warto przynajmniej raz ugotować zupę z tymi grzybami: może z nimi zupa będzie dla ciebie smaczniejsza.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy