skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem w puszce i kapustą pekińską? Umyj wszystkie warzywa, obierz cebulę. Posiekaj kapustę pekińską nie grubo w paski i włóż do salaterki. Lepiej jest użyć małej młodej głowy, aby kapusta była jak najbardziej chrupiąca.
Krok 2:
Pokrój pomidora na małe kliny. W sałatce można użyć pomidorków koktajlowych, część z nich pokroić na pół, a część pozostawić w całości. Pokrój ogórek w dowolne koła lub nie grube kostki. Dodaj wszystko do kapusty.
Krok 3:
Paprykę i szalotkę pokroić w cienkie pióra i ułożyć na kapuście z warzywami. Zamiast szalotki można użyć białej cebuli sałatkowej lub pęczka szczypiorku.
Krok 4:
Spuść płyn z fasoli. Podziel filet z tuńczyka widelcem lub łyżką na małe kawałki. Wyślij wszystko w następnej warstwie do sałatki. Ilość fasoli można zwiększyć według własnego gustu.
Krok 5:
Posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami. Pietruszka, koperek lub bazylia dobrze pasują do sałatki. Sól, pieprz ziele angielskie i skrop olejem.
Krok 6:
Pokrój jajko na pół, a następnie pokrój każdą połówkę w cienkie plasterki. Do dekoracji można użyć jaj przepiórczych. Ułóż kliny na sałatce jako kwiaty lub losowo.
Sałatka z tuńczykiem i warzywami jest zawsze pyszna, oryginalna i świeża! Świetna opcja dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i przestrzegają właściwej diety.
chcę zwrócić uwagę na sałatkę, która doskonale urozmaica również codzienne menu. Można go przygotować na obiad i okaże się pełnoprawnym, bogatym w witaminy daniem, a dzięki tuńczykowi i fasoli jest również bardzo satysfakcjonujący.
tuńczyk jest zdrowy zarówno na świeżo, jak i w puszkach i jest bardzo bogaty w białko. Jednocześnie tuńczyk jest produktem niskokalorycznym.
skład składników sałatki można dostosować do własnych upodobań. Zwiększyć na przykład liczbę pomidorów i ogórków oraz zmniejszyć fasolę i kapustę.
można użyć dowolnego oleju: roślinnego, rzepakowego, lnianego, oliwkowego itp.
przed podaniem dobrze wymieszaj sałatkę.
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g