Sałatka z tuńczyka w puszce i kapusty pekińskiej

pyszne zdrowe, szybkie i piękne! Na każdy dzień i święto. Sałatka z tuńczykiem w puszce i kapustą pekińską jest bardzo łatwa do przygotowania, może być kompletnym lunchem lub kolacją, a nawet śniadaniem dla całej rodziny. Uniwersalne danie PP, witaminowe, a także bardzo satysfakcjonujące i jasne! Warto spróbować!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 19 % 4 g
149 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem w puszce i kapustą pekińską? Umyj wszystkie warzywa, obierz cebulę. Posiekaj kapustę pekińską nie grubo w paski i włóż do salaterki. Lepiej jest użyć małej młodej głowy, aby kapusta była jak najbardziej chrupiąca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidora na małe kliny. W sałatce można użyć pomidorków koktajlowych, część z nich pokroić na pół, a część pozostawić w całości. Pokrój ogórek w dowolne koła lub nie grube kostki. Dodaj wszystko do kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę i szalotkę pokroić w cienkie pióra i ułożyć na kapuście z warzywami. Zamiast szalotki można użyć białej cebuli sałatkowej lub pęczka szczypiorku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść płyn z fasoli. Podziel filet z tuńczyka widelcem lub łyżką na małe kawałki. Wyślij wszystko w następnej warstwie do sałatki. Ilość fasoli można zwiększyć według własnego gustu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami. Pietruszka, koperek lub bazylia dobrze pasują do sałatki. Sól, pieprz ziele angielskie i skrop olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jajko na pół, a następnie pokrój każdą połówkę w cienkie plasterki. Do dekoracji można użyć jaj przepiórczych. Ułóż kliny na sałatce jako kwiaty lub losowo.

Sałatka z tuńczykiem i warzywami jest zawsze pyszna, oryginalna i świeża! Świetna opcja dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i przestrzegają właściwej diety.
chcę zwrócić uwagę na sałatkę, która doskonale urozmaica również codzienne menu. Można go przygotować na obiad i okaże się pełnoprawnym, bogatym w witaminy daniem, a dzięki tuńczykowi i fasoli jest również bardzo satysfakcjonujący.
tuńczyk jest zdrowy zarówno na świeżo, jak i w puszkach i jest bardzo bogaty w białko. Jednocześnie tuńczyk jest produktem niskokalorycznym.
skład składników sałatki można dostosować do własnych upodobań. Zwiększyć na przykład liczbę pomidorów i ogórków oraz zmniejszyć fasolę i kapustę.
można użyć dowolnego oleju: roślinnego, rzepakowego, lnianego, oliwkowego itp.
przed podaniem dobrze wymieszaj sałatkę.
smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy