Czeska zupa w chlebie

zanurz się w tradycyjnej czeskiej atmosferze! Przepis na ciekawą czeską zupę czosnkową-puree z grzybami i śmietaną w chlebie. Oryginalna porcja zachwyci domowników, a nawet gości. W przygotowaniu taka zupa jest bardzo prosta i nadaje się również na post lub dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Umyjemy grzyby, a jeśli trochę ciemnieją, usuniemy skórę. Odetnij krawędź nogi. Obierz i umyj ziemniaki, czosnek i cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki na średnie kawałki i gotuj do połowy ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i wyślij na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprowadzimy go do stanu przezroczystego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieczarki i wyślij do cebuli na patelnię. Mieszając, dusimy je przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj mąkę do grzybów, wymieszaj, a także trochę usmaż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj grzyby z cebulą i mąką do garnka z ziemniakami. I gotuj przez kolejne 5-10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie pokroimy pokrojony w kostkę ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej rozgrzaną śmietanę i posiekany ser topiony na patelnię. Sól do smaku. I dodaj czosnek starty na drobnej tarce. Wszystko to wymieszaj i zagotuj i gotuj przez kolejną minutę. Jeśli ziemniaki są miękkie, możesz je wyłączyć. Pozostaw zupę do ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie bierzemy okrągły chleb, odcinamy górę. Na środku wycinamy miękisz. Zostawiamy grube ściany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Otrzymasz taki talerz chleba. Wyjmujemy kilka kawałków grzybów i zostawiamy do dekoracji zupy. Lekko schłodzoną zupę wysyłamy do blendera i zamieniamy w puree. Wlej zupę puree do naszego talerza chlebowego i udekoruj kawałkami pieczarek.

Czeskich przepisów czosnkowych w chlebie jest wiele na każdy gust. Jeść z różnymi rodzajami mięsa, jeść z grzybami, najważniejsze jest to, że obecny jest "czosnek", a zupa ma konsystencję puree lub gęstą.
taką zupę grzybową można złagodzić bez dodawania ziemniaków i sera. Mój przepis na bardziej obfitą, bogatszą zupę puree.
jeśli dla Ciebie zupa w takim chlebie jest dużą porcją, istnieje również opcja wzięcia bułek burgerowych i nalania tam zupy. Wcześniej należy je krótko wysuszyć w piekarniku. Taką zupę należy zjeść natychmiast po podaniu, ponieważ ściany takich bułek są dość cienkie. Ale z drugiej strony są dobrze nasycone i możesz z przyjemnością zjeść cały taki "talerz" chleba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy