skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić herbatę z cytryną i miodem? Ustaw czajnik i przygotuj niezbędne składniki. Jest ich niewiele.
Krok 2:
Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Nawiasem mówiąc, jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz imbiru lub chcesz zrobić herbatę dla dzieci, możesz ją wykluczyć.
Krok 3:
Do czajnika wkładamy zieloną herbatę, imbir i cynamon. Cynamon, podobnie jak imbir, nie jest konieczny do dodania, ale z nimi będzie znacznie smaczniejszy i zdrowszy. Ktoś od dawna nauczył mnie wcześniej płukać czajnik wrzącą wodą. Moim zdaniem przyczynia się to do ujawnienia smaku i aromatu liści herbaty. dlatego radzę najpierw wlać trochę wrzącej wody do pustego czajnika, lekko porozmawiać, aby rozgrzać ściany, spuścić, a dopiero potem położyć składniki.
Krok 4:
Napełnij czajnik wrzącą wodą, prawie do góry.
Krok 5:
Opcjonalnie możesz dodać gałązkę świeżej lub suszonej mięty-nada ona również herbacie swój smak i korzyści
Krok 6:
Następnie przykryj czajnik ręcznikiem i pozwól mu parzyć przez 10 minut, w tym czasie herbata ujawni swój aromat
Krok 7:
Nasza herbata jest prawie gotowa!
Krok 8:
Pozostaje tylko dodać okrąg cytryny - po prostu nie wkładaj go od razu do wrzącej wody, niech herbata trochę ostygnie, w przeciwnym razie witamina C po prostu się rozpadnie
Krok 9:
Teraz przyszła kolej na miód. Ale problem polega na tym, że musisz dodać go do herbaty w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni, w przeciwnym razie miód przekaże herbacie tylko swoją słodycz, ale nie korzyści! Dla dzieci taka herbata jest w sam raz, ale jeśli lubisz pić gorącą herbatę-jedz lepiej miód!
Krok 10:
Miłej herbaty i bądź zdrowy!
oczywiście na pewno wiesz jak zrobić herbatę! Ale podzielę się z Wami kilkoma subtelnościami, dzięki którym ten napój będzie nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać herbacie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Zielona herbata - 0 kcal/100g