kasza gryczana z gulaszem

pyszne, zdrowe i bardzo wszechstronne danie! Kasza gryczana z gulaszem to najbardziej odpowiednie danie na szybki, satysfakcjonujący, smaczny i zdrowy obiad. Takie danie może z łatwością nakarmić całą rodzinę. Polecam do gotowania!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 30 % 10 g
203 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić owsiankę, opłucz kaszę gryczaną. Napełnij go wodą w stosunku 1/2. Woda powinna być 2 razy większa. Podpal i zagotuj. Trochę soli. Przykryj garnek pokrywką i zrób najmniejszy ogień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kaszę gryczaną, aż zniknie cała woda. Okresowo za pomocą łyżki odsuń kaszę gryczaną od krawędzi i sprawdź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa: cebulę i marchewkę obrać i umyć pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię i wlej trochę oleju roślinnego. Smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez 1-2 minuty. Otwórz słoik gulaszu i dodaj jego zawartość do patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i usmaż, aby tłuszcz z gulaszu się stopił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj gotową kaszę gryczaną na patelnię. Wymieszaj i dobrze wszystko rozgrzej. Ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

starożytni Słowianie uważali kaszę gryczaną za pokarm bohaterów. To" gryka " zaczęła nazywać się tylko w Rosji. W Europie Zachodniej nazywano ją zbożem saraceńskim.
arystokraci uważali tę owsiankę za pożywienie zwykłych ludzi, ale wtedy nie zdawali sobie sprawy, ile z niej korzyści.

teraz wiele wiadomo o zaletach gryki. Jest bardzo bogaty w różne witaminy i minerały, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

kasza gryczana jest często stosowana w żywieniu dietetycznym. Jest zalecany dla dzieci, sportowców, kobiet w ciąży i karmiących, osób starszych.

kasza gryczana praktycznie nie zawiera węglowodanów, dlatego jest niezbędna dla osób z cukrzycą.

kasza gryczana jest dobra sama w sobie, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Można go przygotować w mleku, dodając trochę cukru. W tej formie stanie się prawdziwym deserem, którego nikt nie może odmówić.

potrawy z gryki można znaleźć w kuchni różnych narodów świata. To świadczy o jego dużej popularności.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy