skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z kiszoną kapustą? Najpierw przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Weź pyszną kiszoną kapustę, najlepiej domowej roboty, ponieważ od tego będzie zależeć smak przyszłych pierogów.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokroić w kostkę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię. Użyłem oliwy z oliwek, ale możesz wziąć rafinowany olej słonecznikowy. Dobrze podgrzej i ułóż posiekaną cebulę. Smażyć ciągle mieszając przez około 6 do 7 minut, aż cebula się zarumieni.
Krok 4:
Dobrze wyciśnij kiszoną kapustę z nadmiaru płynu przez kilka warstw gazy lub po prostu rękami. Wyślij go do cebuli na patelnię. Dodaj 2-3 szczypty cukru. Wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Przenieś gotowe nadzienie do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5:
Gdy nadzienie ostygnie, możesz zagnieść ciasto. Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Przesiej go, aby nasycić go tlenem. Jajka i woda powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 6:
W odpowiednim pojemniku wbij jajko, dodaj wodę, 1 stół. l oleju roślinnego. Widelcem wymieszaj do uzyskania gładkości i wlej do mąki.
Krok 7:
Zagnieść ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, jej ilość może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie, spójrz na konsystencję ciasta. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 40 minut.
Krok 8:
Pierogi można formować na wiele sposobów. Rozwałkuj ciasto w okrąg, Wytnij koła za pomocą kokilki. I możesz zwinąć część ciasta w kiełbasę o grubości 1-1, 5 cm, pokroić w podkładki o tej samej wielkości o grubości około 6 cm.
Krok 9:
Następnie zwiń każdy kawałek ciasta w mące i zwiń w kółka o grubości 1-1,5 mm.im cieńsze będzie ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. Połóż około 1 herbaty na środku każdego koła. l nadzienia i ślepe krawędzie. Staraj się, aby kapusta lub tłuszcz nie dostały się na brzegi ciasta, w przeciwnym razie ciasto nie oślepia się dobrze, a pierogi rozpadną się podczas gotowania.
Krok 10:
Nasmaruj dno patelni olejem roślinnym, aby pierogi nie przykleiły się do dna podczas gotowania. Wlej wodę (około 3 litrów) i podpal. Gdy woda się zagotuje, sól (0,5 stół. l). Użyj łyżki, aby utworzyć lejek w wodzie, przekręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Wyślij pierogi do rondla (15 szt.). Gdy się zagotują, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 do 6 minut. Im grubsze ciasto na pierogi, tym dłużej będą się gotować.
Krok 11:
Gotowe pierogi za pomocą łyżki cedzakowej wrzuć do durszlaka, aby szkło woda. Teraz przełóż do miski, dodaj masło lub prażoną cebulę. Pierogi z kiszoną kapustą podawaj na gorąco ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g