Kazylyk z Konina w domu
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Polędwicę z mięsa końskiego umyć i wysuszyć. Wcześniej moczyć jelito przez kilka godzin.
2. Wymieszaj sól, pieprz i obrany i przepuszczony przez czosnek czosnek.
3. Przetrzyj mięso przyprawami i włóż do jelita. Zawiąż po obu stronach i przebij surowy kazylyk w kilku miejscach wykałaczką.
4. Zanurz kazylyk w zimnej wodzie, umieść na kuchence i gotuj przez 2 godziny od momentu wrzenia. Do wody możesz dodać sól i przyprawy do smaku. Możesz gotować w bulionie.
5. Gotowany kazalyk można umieścić pod uciskiem, jest to twój wybór, aż całkowicie ostygnie, a następnie pozostawić do zaparzenia przez kilka dni w lodówce.
jest też wersja Kaza na surowo, ale to zupełnie inna historia.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Konin (cięta) - 172 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g