ciasto z galaretką z konserwą rybną na kefirze

motto tego ciasta jest proste, szybkie, smaczne i niedrogie. Ciasta z szybkiego ciasta galaretowego są bardzo łatwe i proste w przygotowaniu, a smak nie jest gorszy od skomplikowanych i czasochłonnych wypieków. A jeśli nadzienie zawiera konserwy, proces gotowania jest czasami skracany.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 41 % 14 g
188 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta z galaretką. Kefir i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (około 1 godziny). Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajko z solą i ubij trzepaczką, aż będzie gładkie. Białko musi połączyć się z żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir (o zawartości tłuszczu 3,2%) w temperaturze pokojowej i mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę przesianą sodą i wymieszaj. Powinno być pół lepkie, płynne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, dodaj do niego więcej kefiru lub mleka. Ale dodawaj stopniowo-1-2 łyżki. l.. Następnie wymieszaj, spójrz na konsystencję i dodaj więcej, jeśli to konieczne. Ponieważ jeśli wlejesz dużo, ciasto bardzo się upłynni i będzie musiało zostać uzupełnione mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnej puszki rybnej do smaku: może to być saura, sardynka, makrela, różowy łosoś. Potrzebujesz puszki o pojemności 250 g.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgnieć ryby w puszkach wraz z płynem widelcem. Jeśli ryba ma duże kości lub grzbiet, usuń je.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser użyj takiego, który łatwo się topi i lubi smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opłucz koperek zimną wodą, strząśnij i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz użyć dowolnej innej zieleni do smaku: pietruszki, kolendry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz ryby w puszkach, jajka na twardo, tarty ser i zioła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naczynie do pieczenia (mój rozmiar to 24 * 18 cm) posmaruj olejem roślinnym. Wlej połowę ciasta do formy i spłaszcz. Prawidłowo przygotowane ciasto samo się rozprowadza w formie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadź nadzienie, lekko nie sięgając po brzegi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na nadzienie ostrożnie wlej pozostałe ciasto. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 30 minut. Dokładny czas zależy od cech piekarnika i wielkości naczynia do pieczenia - jeśli forma jest mała, warstwa ciasta w niej będzie grubsza i odpowiednio będzie dłużej pieczona. Jeśli kształt jest szeroki, warstwa ciasta będzie nieco cieńsza i szybciej się upiecze. Więc miej oko na swoje ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Smacznego!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy