skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę papryka szynka? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.
Krok 3:
Szynkę pokrój również w kostkę.
Krok 4:
Drobno posiekaj połowę małej cebuli .
Krok 5:
Pokrój ogórki w małą kostkę.
Krok 6:
Obierz połowę papryki z nasion i pokrój w kostkę.
Krok 7:
Pokrój również jajka, jak wszystkie inne składniki lub, jeśli robisz sałatkę warstwami, radzę podzielić je na białko i żółtko i zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 8:
Zmiażdżone składniki wymieszaj i dopraw zmieszanym majonezem z musztardą. Lub ułóż sałatkę warstwami, posmaruj każdą warstwę dressingiem. Ułożyłem warstwy w następującej kolejności: ziemniaki-szynka-cebula-ogórki - papryka - białko-żółtko. Jeśli rozłożysz sałatkę warstwami, pozwól jej parzyć przez godzinę przed podaniem, aby warstwy się związały. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g