Sałatka papryka szynka

jasna i soczysta sałatka rozjaśni świąteczny stół! Proces przygotowania sałatki jest niezwykle prosty. Okazuje się bardzo smaczny i soczysty. Ta sałatka jest idealna na świąteczny stół! Papryka, ogórki i cebula dodają soczystości, a szynka i ziemniaki sprawiają, że sałatka jest sycąca. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 25 % 5 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę papryka szynka? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szynkę pokrój również w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj połowę małej cebuli .

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki w małą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz połowę papryki z nasion i pokrój w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój również jajka, jak wszystkie inne składniki lub, jeśli robisz sałatkę warstwami, radzę podzielić je na białko i żółtko i zetrzeć na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiażdżone składniki wymieszaj i dopraw zmieszanym majonezem z musztardą. Lub ułóż sałatkę warstwami, posmaruj każdą warstwę dressingiem. Ułożyłem warstwy w następującej kolejności: ziemniaki-szynka-cebula-ogórki - papryka - białko-żółtko. Jeśli rozłożysz sałatkę warstwami, pozwól jej parzyć przez godzinę przed podaniem, aby warstwy się związały. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy