Krupnik zupa białoruska

pyszny i sycący, na lunch dla całej rodziny. Krupnik to gęsta białoruska zupa. Tradycyjnie dodawano do niego ziemniaki i zboża, główny był perłowy, a następnie płatki owsiane i żytnie. Teraz znani białoruscy restauratorzy używają ryżu, gryki i jęczmienia, często łącząc kilka. Spróbuj!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
55 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę krupnik? Najpierw ugotuj bulion z kurczaka. Możesz użyć do tego dowolnych części kurczaka lub fileta. Ugotuj kawałki kurczaka, dodając liść laurowy, na koniec sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj pozostałe składniki: ziemniaki, marchew, cebulę, kawałek smalcu, olej słonecznikowy, kaszę gryczaną i ryż, pietruszkę i koperek, sól, ziarna pieprzu i liść laurowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania bulionu pokrój ziemniaki (większe), cebulę i marchewkę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią drobno posiekany smalec, dodaj olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko podsmaż cebulę i marchewkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki do kurczaka, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz ryż i dodaj do krupnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyślij umytą kaszę gryczaną. Gotuj na małym ogniu, aż płatki i ziemniaki będą gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij mięso i pokrój na małe kawałki. Można go dodać do zupy lub podawać osobno.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw krupnik drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Pozwól mu trochę zaparzyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj na gorąco na lunch lub kolację, możesz podawać ze śmietaną.

po przeczytaniu wielu przepisów na tę interesującą zupę zrobiłem średnią wersję z najpopularniejszych i najbardziej poszukiwanych. Ta białoruska zupa Chłopska (zwana również krupenią) jest gotowana na bulionie mięsnym, na przykład w wersji z kurczaka, a nawet ryb. "Biały krupenya" to krupnik gotowany na mleku, można go podawać na zimno. Krupnik jest chudy i szybki. Istnieją bardzo proste sposoby jego przygotowania-bulion, płatki zbożowe, ziemniaki, smażenie cebuli na smalcu - i to wszystko. Są bogatsze - z dodatkiem grzybów, mięsa, kilku zbóż.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy