skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw ugotuj mięso. Wlej zimną wodę do rondla, dodaj trochę soli i rozłóż nogi pokrojone na dwie części. Zamiast udka można użyć dwóch udek z kurczaka lub dwóch podudzi. Czekamy na gotowanie, usuwamy pianę i gotujemy udko przez 30 minut.
Krok 2:
Podczas gotowania mięsa przygotujemy pozostałe produkty do zupy. Obierz ziemniaki, umyj i drobno posiekaj. Obierz marchewki i trzy na grubej tarce. Obierz i posiekaj cebulę. Gotuj jajka na twardo przez 10 minut, schłodź w zimnej wodzie, obierz i trzy na grubej tarce.
Krok 3:
Robienie smażenia. Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż cebulę i marchewkę i smaż przez 10 minut na średnim ogniu podczas mieszania.
Krok 4:
Wyjmij gotowe mięso z bulionu, ostudź, zdejmij skórę i oddziel mięso od kości.
Krok 5:
Dodaj ziemniaki do bulionu. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Powinien być prawie gotowy do następnego kroku.
Krok 6:
Dodaj smażenie i kapustę morską, wymieszaj i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Do przygotowania tej zupy wziąłem marynowaną kapustę morską po koreańsku.
Krok 7:
Kładziemy mięso z kurczaka i jajko, sól i pieprz do smaku, mieszamy, gotujemy i gotujemy przez 3 minuty.
Krok 8:
Dodaj posiekane warzywa - mam zieloną cebulę i koperek. Wyłącz ogień. Zupa jest gotowa! Podawać ze śmietaną.
kapusta morska smakuje słona i trochę gorzka. Jest to jego normalny stan ze względu na dużą zawartość jodu - pierwiastka śladowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Czasami kapusta jest sprzedawana z dodatkiem marchwi i selera, możesz spróbować ugotować tę opcję. Jajko w zupie dodaje delikatnej nuty jajecznej, a mięso z kurczaka, bulion i ziemniaki sprawiają, że danie jest sycące. W razie potrzeby ziemniaki można zastąpić ryżem lub makaronem. Danie jest przygotowywane jak zwykła zupa, cały proces zajmuje bardzo mało czasu. Aby uzyskać jasność smaku, możesz włożyć do bulionu nie tylko zieloną cebulę i koperek, ale także pietruszkę, kolendrę lub bazylię. Zawsze lepiej jest dodawać zielenie na samym końcu, aby aromat pozostał w juszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g