skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ryżową z ryżu w piekarniku? Ryż dokładnie opłucz w durszlaku pod kranem dużą ilością ciepłej wody.
Krok 2:
Podpal wodę w rondlu. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby szybko się zagotować. A gdy tylko woda się zagotuje, dodaj łyżeczkę soli.
Krok 3:
Natychmiast dodaj umyty ryż do garnka. Wymieszaj szpatułką, aby ryż nie przykleił się do dna. Gotuj przez dziesięć minut po ponownym zagotowaniu wody.
Krok 4:
W międzyczasie umyj jajka i wbij je do osobnego naczynia. Dodaj cukier, sól, szczyptę cukru waniliowego i ubij trzepaczką. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Nie musisz osiągać piany.
Krok 5:
Ryż wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz ponownie pod zimną wodą. Jest to konieczne, aby pozbyć się nadmiernej ilości skrobi.
Krok 6:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej do mieszanki jajecznej i mieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 7:
Rozpuść masło do stanu płynnego, lekko ostudź i wlej do jajek i mleka. Wymieszaj trzepaczką. Olej nie może być doprowadzony do stanu płynnego, jeśli jest już bardzo miękki. Następnie po prostu dodaj go do mieszanki.
Krok 8:
Dodaj ryż do powstałej masy i wlej wszystko do wcześniej wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Masa może wydawać się lekko płynna, nie bój się, tak powinno być. Piec przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do stu osiemdziesięciu stopni. Zapiekanka powinna się ustabilizować (to znaczy stać się twarda na środku i na brzegach) i lekko zarumienić.
radzę wypełnić naczynie do pieczenia po brzegi, ponieważ zapiekanka na pewno się zagotuje i istnieje szansa, że mleko rozleje się na brzeg. Dla bezpieczeństwa lepiej będzie umieścić formę na blasze do pieczenia.
ten wspaniały deser przeniesie cię z powrotem do odległego dzieciństwa i cudownie urozmaici dietę śniadaniową lub przekąskową.
dobry kontrast gotowej zapiekanki uzyskuje się ze świeżo mrożoną żurawiną lub inną kwaśną jagodą:
podawaj zapiekankę na gorąco z mocną niesłodzoną herbatą lub kawą.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g