zapiekanka z ryżu w piekarniku

delikatny deser o Smaku roztopionego mleka. Zapiekanka smakuje jak ta z dzieciństwa, ale z wyraźniejszym smakiem roztopionego mleka. Dzięki długiej obróbce cieplnej zapiekanka jest delikatniejsza niż delikatna i ma lekki waniliowy smak i aromat.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 64 % 25 g
205 kcal
IG: 8 / 52 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ryżową z ryżu w piekarniku? Ryż dokładnie opłucz w durszlaku pod kranem dużą ilością ciepłej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpal wodę w rondlu. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby szybko się zagotować. A gdy tylko woda się zagotuje, dodaj łyżeczkę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast dodaj umyty ryż do garnka. Wymieszaj szpatułką, aby ryż nie przykleił się do dna. Gotuj przez dziesięć minut po ponownym zagotowaniu wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie umyj jajka i wbij je do osobnego naczynia. Dodaj cukier, sól, szczyptę cukru waniliowego i ubij trzepaczką. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Nie musisz osiągać piany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz ponownie pod zimną wodą. Jest to konieczne, aby pozbyć się nadmiernej ilości skrobi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej do mieszanki jajecznej i mieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść masło do stanu płynnego, lekko ostudź i wlej do jajek i mleka. Wymieszaj trzepaczką. Olej nie może być doprowadzony do stanu płynnego, jeśli jest już bardzo miękki. Następnie po prostu dodaj go do mieszanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ryż do powstałej masy i wlej wszystko do wcześniej wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Masa może wydawać się lekko płynna, nie bój się, tak powinno być. Piec przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do stu osiemdziesięciu stopni. Zapiekanka powinna się ustabilizować (to znaczy stać się twarda na środku i na brzegach) i lekko zarumienić.

radzę wypełnić naczynie do pieczenia po brzegi, ponieważ zapiekanka na pewno się zagotuje i istnieje szansa, że mleko rozleje się na brzeg. Dla bezpieczeństwa lepiej będzie umieścić formę na blasze do pieczenia.
ten wspaniały deser przeniesie cię z powrotem do odległego dzieciństwa i cudownie urozmaici dietę śniadaniową lub przekąskową.
dobry kontrast gotowej zapiekanki uzyskuje się ze świeżo mrożoną żurawiną lub inną kwaśną jagodą:
podawaj zapiekankę na gorąco z mocną niesłodzoną herbatą lub kawą.
smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy