suflet mleko drobiowe z żelatyną

smak tego deseru jest jak wysokiej jakości lody! Okazuje się niezwykły suflet Ptasie mleko z żelatyną, piękne, smaczne, rozpływające się w ustach! Idealny na najbardziej ukochane wakacje, zwłaszcza kobiety. W razie potrzeby można go przekształcić w pełnoprawne ciasto, jeśli do bazy użyjesz ciasta biszkoptowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 61 % 22 g
223 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suflet z ptasiego mleka? Odmierz wymagane składniki. Weź śmietanę co najmniej 33% tłuszczu, śmietanę - gęstą. Krem należy schłodzić przed użyciem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej żelatynę zimnym mlekiem i pozostaw na 20 minut do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj śmietanę z połową objętości cukru. Pozostaw, aż cukier całkowicie się rozpuści. Weź głębsze naczynia do tego - dodamy do niego więcej produktów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni połącz namoczoną żelatynę, pozostały cukier i wanilinę. Nie przesadzaj z wanilią - wystarczy trochę, na czubku noża, w przeciwnym razie deser może być gorzki (uważnie przeczytaj instrukcje na opakowaniu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść na kuchence i podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzoną śmietanę ubij w mocną pianę mikserem lub blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie dodaj bitą śmietanę do śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej schłodzone mleko z żelatyną, starając się nadal ubijać całą masę. Aby to zrobić, możesz użyć miksera stojącego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Wlać do formy sufletowej. Mam kształt 25x25 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje na 3-4 godziny (jeśli czas na to pozwala, możesz na noc).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj produkty do glazury.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Żelatynę zalać zimnym mlekiem i pozostawić do spęcznienia na 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni połącz wodę, kakao i cukier. Aby to ułatwić, najpierw wymieszaj kakao z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj wodę do tej mieszanki, cały czas energicznie mieszając. Więc kakao jest lepiej samulgowane i nie będzie grudek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagotuj mieszaninę czekolady na małym ogniu i wyjmij z pieca.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podgrzewaj żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej stopioną żelatynę do kakao, mieszając. Mieszaj, aż będzie gładka i schłodzona do temperatury pokojowej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej lukier czekoladowy na utwardzony suflet.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ponownie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny. Moja warstwa czekolady była wyrównana z krawędziami formy, więc nie przykryłam folią, aby nie naruszyć integralności górnej warstwy.

w dzieciństwie i młodości moim ulubionym ciastem było Ptasie mleko. Wydawało się o wiele smaczniejsze niż biszkopty i piasek. Potem smaki się zmieniły, ale w ciągu ostatnich dwóch lat znów przypomniałem sobie moją miłość do sufletu. Umieściłem na stronie kilka przepisów na ciasta z nadzieniem sufletowym, choć z dodatkami. I wreszcie dotarłem do mojego ulubionego klasycznego przepisu.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Śmietany nie należy zamrażać przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy