skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suflet z ptasiego mleka? Odmierz wymagane składniki. Weź śmietanę co najmniej 33% tłuszczu, śmietanę - gęstą. Krem należy schłodzić przed użyciem.
Krok 2:
Zalej żelatynę zimnym mlekiem i pozostaw na 20 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj śmietanę z połową objętości cukru. Pozostaw, aż cukier całkowicie się rozpuści. Weź głębsze naczynia do tego - dodamy do niego więcej produktów.
Krok 4:
Na patelni połącz namoczoną żelatynę, pozostały cukier i wanilinę. Nie przesadzaj z wanilią - wystarczy trochę, na czubku noża, w przeciwnym razie deser może być gorzki (uważnie przeczytaj instrukcje na opakowaniu).
Krok 5:
Umieść na kuchence i podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Schłodzoną śmietanę ubij w mocną pianę mikserem lub blenderem.
Krok 7:
Delikatnie dodaj bitą śmietanę do śmietany.
Krok 8:
Wlej schłodzone mleko z żelatyną, starając się nadal ubijać całą masę. Aby to zrobić, możesz użyć miksera stojącego.
Krok 9:
Nasmaruj formę olejem roślinnym. Wlać do formy sufletowej. Mam kształt 25x25 cm.
Krok 10:
Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje na 3-4 godziny (jeśli czas na to pozwala, możesz na noc).
Krok 11:
Przygotuj produkty do glazury.
Krok 12:
Żelatynę zalać zimnym mlekiem i pozostawić do spęcznienia na 15 minut.
Krok 13:
Na patelni połącz wodę, kakao i cukier. Aby to ułatwić, najpierw wymieszaj kakao z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj wodę do tej mieszanki, cały czas energicznie mieszając. Więc kakao jest lepiej samulgowane i nie będzie grudek.
Krok 14:
Zagotuj mieszaninę czekolady na małym ogniu i wyjmij z pieca.
Krok 15:
Podgrzewaj żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.
Krok 16:
Wlej stopioną żelatynę do kakao, mieszając. Mieszaj, aż będzie gładka i schłodzona do temperatury pokojowej.
Krok 17:
Wlej lukier czekoladowy na utwardzony suflet.
Krok 18:
Ponownie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny. Moja warstwa czekolady była wyrównana z krawędziami formy, więc nie przykryłam folią, aby nie naruszyć integralności górnej warstwy.
w dzieciństwie i młodości moim ulubionym ciastem było Ptasie mleko. Wydawało się o wiele smaczniejsze niż biszkopty i piasek. Potem smaki się zmieniły, ale w ciągu ostatnich dwóch lat znów przypomniałem sobie moją miłość do sufletu. Umieściłem na stronie kilka przepisów na ciasta z nadzieniem sufletowym, choć z dodatkami. I wreszcie dotarłem do mojego ulubionego klasycznego przepisu.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Śmietany nie należy zamrażać przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g