skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Koreańskie ziemniaki? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i obierz ziemniaki.
Krok 2:
Następnie zetrzyj bulwy na koreańskiej tarce do marchwi, zanurzając rozdrobnione ziemniaki natychmiast w dużej ilości wody. Gdy wszystkie ziemniaki zostaną starte, spłucz cienkie & quot; sznurki & quot; W 2-3 wodach. To zmyje skrobię z ziemniaków i nie rozpadnie się podczas gotowania.
Krok 3:
Na dużym ogniu zagotuj około 2 litrów wody, dodaj do niej 1 łyżeczkę.sól. Zanurz część ziemniaków we wrzącej wodzie (cała objętość będzie wymagać więcej wody). Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez około minutę i odłóż na sito. Podobnie ugotuj całą masę ziemniaków.
Krok 4:
Tak przygotowane ziemniaki włóż do przestronnego pojemnika, dodaj resztę soli, cukru, soku z cytryny (lub octu jabłkowego), kolendry i przypraw według własnych upodobań. Możesz użyć gotowego zestawu przypraw do potraw koreańskich.
Krok 5:
Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób-za pomocą tarki, noża lub prasy. Połóż go na ziemniakach i polej gorącym olejem roślinnym. Aby to zrobić, dobrze podgrzej go na patelni na dużym ogniu. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na kilka godzin. Okresowo mieszaj ziemniaki.
Krok 6:
Sezam lekko podsmaż na małym ogniu, ale ostrożnie, nie rozpraszaj się, ponieważ szybko się pali.
Krok 7:
Podawaj ziemniaki po koreańsku posypane prażonym sezamem. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g